Mielipiteet

Uuteen aikaan

Peruselintarvikkeet tekevät nyt kauppansa. Kuva: Tapio Tuomela
Peruselintarvikkeet tekevät nyt kauppansa. Kuva: Tapio Tuomela

Talvisodan muistopäivänä koronavirus viimeistään iski suomalaisten tajuntaan. Pitkä rauhanaika jatkuu, mutta epävarmuus tulevasta askarruttaa. Yhteinen uhka myös yhdistää, kuten kävi sota-aikanakin. Tehtäväänsä valitut eivät voi vastuutaan pakoilla ja todelliset johtajat astuvat esiin.

Kriisiaika tasapäistää. Raha ja taloudellinen asema menettävät merkitystään. Moni kupla puhkeaa, kun pääomasijoittajat menettävät omaisuuttaan. Tavalliset Virtaset ja Matti Meikäläiset nousevat esiin. Nelosketju onkin ykkösketju, nyt sen taitoja tarvitaan.

Ilmasto kiittää, kun turhaa liikkumista rajoitetaan. Peruselintarvikkeet tekevät kauppansa ja vyöstäkin alkaa löytymään uusia reikiä. Talous sakkaa, mutta henkinen taantuma hellittää. Jokaisen on kannettava vastuunsa omasta, mutta myös muitten elämästä. Aikuisten on elettävä aikuisten tavalla., lapset ja vanhukset eivät ilman heitä pärjää.

Suomessa on suuri joukko hyväkuntoisia, nuoria urheilijoita, joiden kausi päättyi äkisti. Urheiluseurat ovat hyvin organisoituja, ja niitä tulisi voida käyttää apuvoimana epidemian aikana. Tekeviä käsiä tarvitaan.

Oma lukunsa ovat rikolliset, joiden toimintaa on liian pitkään katseltu läpi sormien. Poikkeusaikana yhteiskunnalla ei ole varaa ylläpitää rikollisjengien ja heidän asioitaan ajavien ”maanalaista armeijaa”. Poikkeusaika vaatii poikkeuslait.

Ihmiskunnalta eivät haasteet lopu, uuttahan se ei ole. Ihminen on selviytyjä, kunhan asiat laitetaan tärkeysjärjestykseen. Kaveria ei jätetä.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic