Mielipiteet

Vaaliasiaa

Asumme maailman onnellisimmassa maassa. Mutta kuten viime aikoina on havaittu, kaikilla ei mene hyvin. Lapsia kohtaan osoitetaan törkeätä väkivaltaa, poliisijohtajat istuvat oikeudessa syytettyjen penkillä, valtakunnansyyttäjä oli tuomiolla virkarikoksesta ja pankit pesevät rahaa. Työlistoja täydennetään petollisesti haamuhenkilöillä ja vanhusten hoito on paikoitellen niin huonoa, että toiminta on jouduttu lopettamaan.

Eduskuntaan valitsemanne ehdokkaat voivat niin halutessaan parantaa elinolosuhteitamme. Kun valitsette ehdokasta, miettikää, keskittyykö hän yksilön hyvinvointiin, kotiin, kotiseutuun, asumiseen ja Suomen kansalaisten elinolojen parantamiseen, vai onko hän etukäteen eri intressipiirien tai ylikansallisten yritysten lobbaamien etujen ja asioiden kannattaja.

Ihmisen valinnanvapautta terveydenhuoltoon, sairauksien hoitoon ja sosiaalipalveluihin liittyvissä asioissa on arvostettava. Palvelusetelin käyttö maksuvälineenä lisää yksityisen sektorin tuloja. Setelin maksaa loppujen lopuksi veronmaksaja.

Suurten yritysten, varsinkin monikansallisten yritysten, pankkien ja vakuutusyhtiöiden sanelupolitiikasta on päästävä eroon. Yksilön turvaa yritysten monimutkaisia ”pienellä präntillä” painettuja asioita vastaan on parannettava. Esimerkkinä vakuutusehdot, pankkien lainaehdot, apteekkilääkkeiden käyttöohjeet, vuokrasopimukset ja asuntokauppakirjat sekä älypuhelimien manuaalit.

Oma koti on pystyttävä hankkimaan ottamatta usean kymmenen vuoden lainaa, vuokrat on saatava kohtuullisiksi tuloihin nähden. Omakotitalossa tai asunto-osakkeessa asumisen kuluja on sopeutettava paikkakunnan ja asukkaan tulotason mukaan. Sijoitustarkoitukseen hankittujen asunto-osakkeiden tai kiinteistöjen verotusta on kiristettävä.

Asumiseen liittyvät sähköenergian ja energian siirtohinnat on voitava aidosti kilpailuttaa myös niin, että vanhukset voivat sen tehdä. Siirtohinnat pitää määritellä muulla tavalla kuin energian kulutuksen perusteella.

Työmatkat, koulumatkat, terveyden ja sairaanhoidon matkat, kauppamatkat ovat asuinpaikasta riippuvaisia. Verrattakoon pääkaupungin tiheää metroliikennettä pienen syrjäkunnan kahteen bussivuoroon päivässä.

Puheluihin vastaa usein robotti. Puhelujen nauhoitukset erilaisiin tarkoituksiin ovat turhia. Tiedon puute älypuhelimien käyttöjärjestelmien ominaisuuksista ja tietoturvasta vaatii tukea valtiolta.

Sähköpostiviestien ongelmat liittyvät roskapostiin ja viestin lähettäjän väärällä nimellä esiintymisenä. Sähköpostiin kirjautuminen tapahtuu joko yrittäjänä tai yksityisenä henkilönä, ei tasapuolista.

TV-uutisten yhteydessä kehotetaan kiinnostavien asioiden tarkemmat tiedot katsomaan netistä. Yle-veron tasapuolisuuden takia pitäisi lehtien ja Areenan sivuilla kehottaa katsomaan tiedot myös TV:n uutisista. Samat uutiset moneen kertaan vuorokaudessa, peräkkäisinä päivinä.

Rahapelejä on rajoitettava, voittojen kanavointi vanhusten huoltoon. Samalla pelikupongilla ei tulisi sallia useampia pelivaihtoehtoja.

Pikavippilainat ja niiden mainonta on saatava valvovan silmän alle. Koronkiskontaa hivelevät korot sekoittavat useiden ihmisten luottotiedot.

Meidän elämäämme vaikuttavat Eurooppaan kuulumisen edut ja ongelmat ratkaisuineen. Globaalit uhkat ja mahdollisuudet on pyrittävä hoitamaan tapahtumakohteessa.

Fingerpori

comic