Mielipiteet

Vääriä oletuksia kunniagalleriasta – Galleriaan on tietoisesti valittu lähinnä sodan jälkeisen ajan ansioituneita henkilöitä

Toimikunta on mielinyt kunniagalleriaa Forssan torin päätyyn. Kuva: Petri Ojanen
Toimikunta on mielinyt kunniagalleriaa Forssan torin päätyyn. Kuva: Petri Ojanen

Sattuneesta syystä Ilppo Aaltonen (FL 31.3.) ei ollut saanut käsiinsä tarkempaa selvitystä Forssan kunniagallerian tilanteesta. Sen takia hänen kirjoituksessaan oli virheellisiä asioita ja vääriä oletuksia, jotka kannattaa heti korjata, etteivät väärät mielikuvat pääse leviämään.

Galleriaan on tietoisesti valittu lähinnä sodan jälkeisen ajan ansioituneita henkilöitä paria kolmea poikkeusta lukuun ottamatta. Aikaisemmilta ajoilta henkilöistä on saatavilla kuitenkin vain rajallisesti tarkkoja tietoja.

Nimiehdotuksiahan kerättiin myös yleisöltä, joita saapuikin ilahduttavan runsaasti. Toimikunta laati sen jälkeen tarkat kriteerit, joiden perusteella henkilöt ensimmäiseen kattaukseen valittiin. On varmaa, että joitakin nimiä jäi puuttumaan, mutta koska kahteen pylvääseen mahtuu kaikkiaan 128 nimilaattaa, voidaan nimilistaa jatkossa vuosittain aina täydentää. Ilppo Aaltonenkin voi tehdä toimikunnalle ehdotuksia mieleisistään henkilöistä, niin katsotaan läpäisevätkö ne toimikunnan tarkan seulan.

Sen sijaan toimikunnan työn julkinen aliarviointi ja arvostelu antaa vain ikävän kuvan kirjoittajan tarkoitusperistä. Syyksi voidaan jopa epäillä, että kunniagalleriaehdotus tuli esille vain väärän kulttuuriyhdistyksen taholta.

Tämä on tavattoman ikävää, koska yhteisellä kulttuuriasiallahan tässä kuitenkin ollaan ja haluamme Forssan Kulttuuri-Axelin puolesta vain tuoda esille paikkakunnan rikkaan ja ansioituneen henkilöhistorian.

Aaltonen oli oikeassa siinä, että mitäpä oudot nimet laatoissa satunnaiselle matkailijalle kertovat? Sen takia laattoihin liitetäänkin QR-koodit, joihin ammattitoimittajat ovat tehneet jokaiselle tiivistetyn elämänkerran, jotka löytyvät jatkossa Wahren-opiston sivuilta.

Forssan yhdyskuntalautakunta esittää gallerian paikaksi Kehräämön Patoaukiota Loimijoen rannasta. Toimikunta tyytyy tähänkin ehdotukseen, ellei torialueelta sopivaa paikkaa todellakaan löydy. Kaupunginhallituksessa asia jäi tämän takia vielä pöydälle seuraavaan kokoukseen saakka.

Toivottavasti tämä kirjoitus selvittää osaltaan asioita kunniagalleriasta kiinnostuneille.

Hyvää Pääsiäisen aikaa kaikille. Pysytään terveinä!

 

Yhteistyöterveisin

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic