Mielipiteet

Mielipide: Väestön raju ikääntyminen oli kyllä tiedossa – Miksi sote-alan koulutusmääriä ei ole kasvatettu?

Hoitajista on pulaa. Kuva: Pirjo Nenola

Näyttää siltä, että hoitajapula ja siihen liittyvät ongelmat vain kärjistyvät. Peruspalveluministeri Linden syyttää kuntia ”väärästä” rahankäytöstä ja häntä tietysti haukutaan. Yksi synti lienee vahva vasemmistolainen tausta. Työnantajaliitot haukkuvat työntekijäliittoja ja toisinpäin, mutta eivät neuvottele. Hallitus on myös aina väärässä.

Ne ja he kaikki ovat auttamattomasti myöhässä riippumatta siitä, kuinka oikeassa ovat.

Tämän vuosituhannen alussa suorittelin aikuisopiskelijana tilastotieteen opintoja loppuun ja yhtenä aineistona oli väestökehitystaulukot. Kiinnitin huomiota jo silloin, että vanhimmat ikäluokat kasvavat rajusti. Hätkähdin oikein, koska maallikkonakin tajusin, että täytyyhän sillä jotain yhteiskunnallisia vaikutuksia olla.

Julkinen hallinto ei lukenut silloin eikä nytkään (liian) yksinkertaisia tilastoja. Toki tapellaan, että onko työllisyysaste 72 % vai 73 % ja onko talouden kasvuprosentti 1 vai 2. Lyhyen tähtäimen talouden seuranta on parasta poliittista polttoainetta; ei sitä tekevien ihmisten elämä.

Väestön kasvava ikääntyminen oli siis jo vuosikymmeniä täysin selviö. Miksi sote-alan koulutusmääriä ei kasvatettu jo ajat sitten? Sen sijaan esimerkiksi pienennettiin lääkäriliiton lobbauksesta lääkärien koulutusmääriä. Onhan useinkin koulutettu monilla aloilla jopa suurin joukoin työttömiksi monia toiveikkaita nuoria.

Tavallaan käänteinen ongelma olivat suuret ikäluokat nuorempana(kin), kun he tulivat työikään 1960-luvulta alkaen. Sekin yllätti, vaikka suuren lapsijoukon kasvu suureksi työntekijöiden joukoksi oli silloinkin tilastollinen fakta. Heistä työllistyi Ruotsiin valtaosa kouluttamattomista työttömistä. Korkeakoulutetuille taas valtion hallinto järjesti suunnittelutöitä, koska silloin ei vielä tunnettu markkinaliberalismia.

Kyllä, te arvoisat poliitikot sanotte: ”maailma on monimutkaistunut, samoin ongelmat”. Kyse ei ole enää pelkästään hoitajien määrästä, mutta siksipä juuri perusasiat olisi voinut hoitaa kuntoon ajat sitten.

Rafael Hellsten

Kanta-Hämeen hyvinvointialueen tarkastuslautakunnan jäsen

Liike Nyt

Uusimmat

Fingerpori

comic