Mielipiteet

Väestönkasvu pallomme uhkana

Ilmastonmuutoksen tuoma uhka näyttää täyttäneen ihmisten päät niin täydellisen yksipuolisesti, että ei huomata sen selän takana piilossa olevaan suurta ja nopeampaa ihmiskunnan uhkaan. Tämä piilossa lymyilevä ja nopeasti laajeneva, kärsimyksien aiheuttaja ja maailmaa sekoittava vaara on väestönkasvu.

Suomikin, joka on tuskin neulanpiston kokoinen maapallollamme, haluaa torjua ilmastonmuutosta kaikin mahdollisin tavoin ja aiheuttaa kansalaisilleen kaikki mahdolliset rajoitukset. Mutta maailmanlaajuisesti ei meidän teoillamme suurtakaan vaikutusta ilmastonmuutokseen ole.

Kannatan tietysti puhtaampaa Suomea kaikin puolin. Mutta miten estäisimme esimerkiksi meilläkin pohjavesien likaantumisen ja järviemme puhtauden? Emme mitenkään, ne kun pilaa yhtenä monista ulkomaalaisten kaivosyhtiöiden jätevedet ja vielä omalla suostumuksellamme.

Väestönkasvu on mitä suuremmalla todennäköisyydellä eniten ihmiskuntaa uhkaavista lähiajan vaaroista.

YK on tehnyt erilaisia väestönkasvu ennusteita, jotka ei hyviltä väestönkasvun suhteen näytä, on huonoja ja vielä huonompia malleja. Ennusteista huonoin lupaa 2,0 prosentin kasvua ja tällä vauhdilla maailmassa olisi 2000-luvun loppu puolella lähes 18 miljardia asukasta, kun nyt ihmisiä on noin 9 miljardia.

Joka tapauksessa muutos on suuri ja on tapahtunut ja tapahtuu nopeammin kuin koskaan aikaisemmin ihmiskunnan historiassa. Hallitsemattomasta väestön kasvusta on tullut vakava ympäristöriski, joka uhkaa lopulta koko maapallon ekologista järjestelmää ja se aiheuttaa eettisiä ongelmia kun taistellaan ihmisten henkiin jäämisestä.

Ruuan puute uhkaa, vedestä ehkä tullaan käymään sotia. Ihmisten vaellus valtiosta toiseen ruuan perässä tulee aiheuttamaan, rasistisia mellakoita vastaanottajamaissa, aavikoitumine ja kuivuus pakottaa ihmisiä pois asuin sijoiltaan. Sekin vielä, että työtä ei koskaan tule riittämään kaikille, suuri osa ihmisistä jäisi koko elämänsä ajaksi työttömäksi. Sosiaaliturvan varaan jäisi suuri määrä ihmisistä, mutta olisiko valtioita, joilla olisi varaa maksaa sosiaaliturvaa?!

Ihminen myös omilla toimillaan aiheuttaa paljonkin väestönkasvua.

Lääketieteen nopean kehittymisen myötä, nykyisin etenkin läntisessä maailmassa, pystytään pelastamaan esimerkiksi alle kilon keskosia tai muita vastaavia yksilöitä, joilla ei ennen ollut mitään mahdollisuutta säilyä hengissä maailmaan tulonsa jälkeen. Se on aiheuttanut myös sen, että moni vajaana syntynyt saadaan pidettyä hengissä, vaikka tulevaisuus on jatkuvaa hoidon tarvetta loppuun asti. Lääketieteen ansiosta he lisäävät veronmaksajille lankeavaa taakkaa.

Maailmasta on myös saatu poistettua kehitetyillä lääkkeillä entisaikojen sykkiä sairauksia, jotka toimivat aikoinaan luonnollisina esteinä ihmiskunnan kasvulle. Lisäksi terveydenhoito tehokkaine lääkkeineen on pidentänyt ihmisten elinikää monilla kymmenillä vuosilla ja lisännyt näin väestömäärää.

Osansa asiassa on ollut myös muutamilla uskonnoilla, jotka ovat kieltäneet kaikenlaisen ehkäisyn.

Taisto Levo

Uusimmat

Fingerpori

comic