Mielipiteet

Vähenevät voimavarat

Järkivihreä kestävän kehityksen puistokaupunki, pärjäävä, lapsiystävällinen Forssa.

Yllä oleva lause sisältää monien seminaarien sanahelinää, joiden tuloksena ei olla saatu lisää tarvitsemiamme työpaikkoja, isot toimijatkin ovat vähentäneet työikäistä väkeä kortistoon. Väki vähenee, myös lähikunnissa, ja suuret ikäluokat siirtyvät eläkeputkeen.

Syntyvyys on laskussa nykyisen taloudellisesti kaltoin kohtelevan ja eriarvoistuvan turvattoman yhteiskunnan seurauksena. Kuka haluaisi tehdä lapsia maailmaan, jossa nykyinen kouluikäinen lapsi joutuu suurten muutosten heiteltäväksi ilman omaa syytään.

Jostakin on tingittävä suuren monitoimikeskuksen valmistuttua, ja suuren lainanoton myötä.

Kuntalaista kohden vuonna 2021 meillä on lainaa yli 35 miljoonaa euroa. Kuntalaista kohden se tekee tämänhetkisten laskujen mukaan 2700€. Onko lähivuosina edessä veroprosenttien nosto, vai millä tavalla taloutemme tullaan tasapainottamaan? Toivottavasti ei esimerkiksi vesihuoltoliikelaitoksemme ja Ruostejärven leirikeskuksen tontin myynneillä.

Kuntalaisten peruspalveluiden taso tulee näkymään tason laskemisena, lähes joka sektorilla.

Hyvänä huonona esimerkkinä tulee olemaan yhdyskuntasektorin aluehuollot. Aina kun näette roskan maassa, hiekoittamattoman kulkuväylän, raivaamattoman pusikon, tai jonkun muun näkyvän asian retuperällä, voidaan kysyä, mistä tämä johtuu. Katu- ja viherlaitoksella on jo nyt hoidettavaan alimiehityksellä, laaja-alainen kaupunkipuistostatus. Jo parin vuoden aikana taso on laskenut silminnähden.

Lumien auraukset, kulkuväylien hiekoitukset, puistojen kunnossapidot, metsänhoidolliset työkohteet ja vesakoiden raivaukset. Katujen harjaukset ja suolaukset. Omien kiinteistöjen pihahuollot, remontoinnit ja korjaustyöt. Kaikkiin näihin tarvitaan tekijöitä omista riveistä.

Eläkejärjestelyillä ei pystytä hoitamaan kaikkea työmäärää, kun nyt vakanssit päätettiin jättää täyttämättä. Kyvykkäitä työttömiä olisi kyllä varmasti löytynyt työttömyyskortistosta, ja näin edelleen saatu toimeentulevia, vaikkapa perheellisiä veronmaksajia.

Onko tarkoitus sysätä infrastruktuurin hoito yksityiselle sektorille, jonka kustannukset tulevat olemaan kuitenkin myöhemmin suuremmat kuin nykytasolla omien työntekijöiden hoitamina? Kahden työntekijän poistuma reservistä tulee kuormittamaan muiden työntekijöiden taakka, mahdollisten sairastapausten ja keliolosuhteiden muutosten myötä.

Stressaavat päivystykset joissakin tapauksissa saattavat lisätä työntekijöiden painetta.

Hyvät työntekijät ovat voimavara, näin sen olisi kuulunut olla myös oman kuntasektorimme henkilöstöpolitiikassa. Jäsenkirjoihin katsomatta.

Janne Vuorenmaa SDPYhdyskuntalautakuntaVesihuoltoliikelaitos

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti