Mielipiteet

Vahinko

Vahinko on odottamaton, ennalta arvaamaton onnettomuus. Toisten virheiden tähden kokonainen valtio voi joutua sijaiskärsijäksi.

Maailman laajimman valtakunnan rajoilla syntyy vaarallinen tilanne. Viholliseksi ilmoittautunut sotilasmahti valtameren takaa ympäröi sitä jo sadoilla sotilastukikohdilla, joissa on ydinaseita Tilanne kärjistyy uhkaavaksi. Pienen maan presidentti tekee joidenkin harvojen tukemana maanpetoksen. Hän lupaa meren takaiselle ydinsotaan valmistautuvalle valtiolle maansa maa- ja vesialueet, sekä tiet ja ilmatilan maksutta vapaaseen käyttöön. Näyttää siltä, kuin ydinaseitakin sijoitettaisiin metsiin ja luotoihin aivan lähelle suurta maata. Niistä ei puhuta eikä kirjoiteta, mutta iso naapuri epäilee jotakin ja lähettää vakavan varoituksen. Pikkuruisen maan rikkaat revittelevät siitä uutisia, meitä uhkaillaan hyökkäyksellä.

Aseiden mukana on maahan tuotu myös niiden osaavia käyttäjiä. He pysyttelevät näkymättömissä aivan, kuin heitä ei maassa olisikaan. Aseiden laadusta ja sijainnista ei anneta minnekään tietoja. Sotilaiden aika käy pitkäksi ja jotkut käyttävät huumeita. Asetelma alkaa olla valmis onnettomille sattumuksille.

Suurimman sysäyksen antaa voimakas purkaus auringossa. Aurinkomyrsky vahingoittaa monia satelliitteja katkaisten tietoliikenneyhteyksiä ja sähköjä. Tukikohdassa upseeri ei saa yhteyttä minnekään. Hän sattuu olemaan silloin huumeiden vaikutuksen alainen. Paniikkiin joutuessaan hän tekee virheellisen johtopäätöksen, meitä vastaan on hyökätty ydinaseilla ja painaa sitä yhtä nappia, joka on hänen vallassaan. Siitä laukaisusta lähtee pienitehoinen valmiiksi ohjelmoitu atomipommi naapurin puolelle.

Siellä toisessa maassa pidetään tarkkaan valmiutta ilmatilaa valvomalla. Ydinpommi räjähtää kaksikymmentä kilometriä ennen suurkaupunkia. Rajavalvontajoukoissa syntyy kaaos, paniikki. Tietoliikenne ei toimi, ohjeita ei voi kysyä mistään. Hiukan vodkan vaikutuksen alainen korkea-arvoinen komentaja koettaa hädissään tehdä oikean johtopäätöksen ja alkaa lukea ohjeita. – – pahimmassa torjuntatilanteessa on sen ja sen järjestelmän koodien avulla laukaistava lähitorjuntajärjestelmä. Yhden käskyn jälkeen laukeaa kolmekymmentä ohjusta, joissa on Hiroshiman kokoluokan veroinen ydinase. Ne räjähtävät lentokentillä, satamissa, tunnettujen ja oletettujen asevarastojen yllä ja rautateiden risteyksissä.

Kuumalinja käy todella kuumana. Molemmin puolin huudetaan: ”on tapahtunut VAHINKO, emme ole hyökkäämässä, on tapahtunut virhe järjestelmässä.”

Pienessä maassa viisikymmentätuhatta ihmistä kuolee heti ja vielä satatuhatta seuraavina päivinä palovammoihin. Miljoona ihmistä saa vakavia sairauksia vieden heiltä työkyvyn. Kolme miljoonaa ihmistä pyrkii nopeasti maasta pois. Epätoivoisten ihmisten kaaos pysähtyy. Rajat on suljettu tiukasti sotilailla. On pestävä vielä monet pyykit ennen kuin rajat raottuvat.

Enää ei puhuta ilmastonmuutoksesta vaan becquerelliistä. Masentuneiden ihmisten hiljaiset huokaukset toteavat tapahtunutta.

Hukkaan menivät miljardit hävittäjä hankinnoissa.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic