Mielipiteet

Vahvistamme lähipalveluita – Tarvitsemme Kanta-Hämeessä myös jatkossa kolme sairaalaa, jotka tarjoavat laadukkaita erikoissairaanhoidon palveluja

Kuvassa Tammelan terveysasema. Kuva: Lassi Puhtimäki / FL
Kuvassa Tammelan terveysasema. Kuva: Lassi Puhtimäki / FL

Tammikuun 23. päivä käytävät hyvinvointialuevaalit ovat äärimmäisen tärkeät linjavaalit. Niissä linjataan tulevaisuus meille jokaiselle tärkeistä Sosiaali- ja terveys- sekä pelastustoimen palveluista. Kuntien budjeteista reilut 60 % siirtyy hyvinvointialueen päätäntävaltaan. Jotta on mahdollista tarjota yhdenvertaisesti ja kattavasti lähipalveluita, henkilöstön pito- ja vetovoimaan tarvitaan panostusta. Hyvinvointialueelle siirtyy noin 6500 sosiaali-, terveys- ja pelastustoimen ammattilaista. Henkilöstön pito- ja vetovoima sekä hyvinvointi edellyttää hyvää henkilöstöpolitiikkaa, mahdollisuutta vaikuttaa omaa työtä koskeviin asioihin ja mahdollisuutta edetä urallaan sekä kilpailukykyisiä palkkoja.

Lähipalveluiden vahvistaminen kuulostaa helposti tavoitteelta, minkä kaikki puolueet jakavat. Toivottavasti näin olisi myös vaalien jälkeen. Lähipalveluiden vahvistaminen on kuitenkin yksi merkittävästi puolueita jakava teema näissä historiallisissa ensimmäisissä hyvinvointialuevaaleissa.

Keskusta on ainoa puolue, mikä ajaa kattavaa julkista palveluverkkoa. Tavoitteemme on, että jokaisessa kunnassa on vähintään yksi sosiaali- ja terveyspalveluasema. Palvelutarjonta näillä sote-asemilla on erilainen riippuen alueen ihmisten tarpeista. Kuitenkin useimmiten tarvittavat palvelut esim. lääkäri-, hammaslääkäri-, laboratorion näytteenotto- ja neuvolapalvelut on saatava läheltä. Ei välttämättä joka päivä, mutta tarpeen mukaan. Tarvitsemme Kanta-Hämeessä myös jatkossa kolme sairaalaa, mitkä tarjoavat laadukkaita erikoissairaanhoidon palveluja. Sairaaloissa Forssassa, Hämeenlinnassa ja Riihimäellä on myös kehitettävä toimintaa.

Selvimmin kattavaa palveluverkostoa ovat asettuneet vastustamaan oppositiopuolueet perussuomalaiset ja kokoomus. Kokoomuksen puheenjohtajan Petteri Orpon mielestä jokainen kunta ei tarvitse neuvolaa tai lääkäriä: ”Alueelle rakennetaan sellainen palveluverkko, mihin rahat riittävät”. Eli raha ratkaisee palveluverkoston. Perussuomalaisten puheenjohtajan Riikka Purran mukaan Keskustan tavoite terveysasemasta joka kuntaan on ”röyhkeää populismia”. Hallituspuolueista SDP ei tavoittele keskustan ajamaa ajatusta siitä, että jokaiseen kuntaan tulisi sosiaali- ja terveydenhuollon asema. Pääministeri Sanna Marinin (sd) mukaan harkinta pitää jättää tulevien hyvinvointialueiden päättäjille.

Kanta-Hämeessä on ollut julkiset lääkäripalvelut kaikissa muissa kunnissa paitsi Hausjärvellä ja Lopella, joista vastaanotot keskitettiin Riihimäelle keväällä 2016. Joulukuussa Riihimäen seudun terveyskeskuksen kuntayhtymän hallitus on päättänyt palauttaa lääkärien vastaanotot Hausjärvelle ja Lopelle. Hieno päätös. Päätös parantaa kantahämäläisten yhdenvertaisuutta ja vahvistaa perusterveydenhuoltoa, mitkä ovat tulevan uudistuksenkin tavoitteita. Läheltä saatavat palvelut madaltavat kynnystä hakeutua tarvittavaan palveluun, mikä taas vähentää tai siirtää kalliimpien erikoissairaanhoidon palvelujen tarvetta.

Kyse on siis linjavaaleista esimerkiksi lähipalveluiden ja keskittämisen välillä. On kyse suomalaisten välisestä tasa-arvosta. Keskusta ajaa vahvasti sitä, että jokainen saa yhdenvertaisesti palvelut riippumatta asuinpaikastaan tai taloudellisesta tilanteestaan.

Uusimmat

Fingerpori

comic