Mielipiteet

Talsoilan koulun lakkauttamiselle en löydä minkäänlaisia opetuksellisia tai kasvatuksellisia perusteita, laskelmatkin heittelevät

Taloilan koulu odottaa lopullista ratkaisuaan. Kuva: Lassi Puhtimäki / FL
Taloilan koulu odottaa lopullista ratkaisuaan. Kuva: Lassi Puhtimäki / FL

On ollut mielenkiintoista seurata uudelleen virinnyttä koulukeskustelua. Mieleen on tullut vanha sanonta; ”Ensin on valhe. Sitten on emävalhe ja sitten tilasto. Tähän voisi vielä lisätä viimeiseksi – laskelma!”

Forssassa on tehty tai yritetty tehdä vuodesta 1994 lähtien lukuisia, varsinkin perusopetusta koskevia leikkauksia. Muutama esimerkki (FL):

– Forssan koulutoimen säästettävä 4.5 milj. markkaa -Kauniston aloite tuntikehyksen palauttamiseksi tartutti puheripulin -Forssassa pohdiskeltiin koulusäästöjen puristuksessa -Kouluväki tyrmäsi aiotut leikkaukset -Opetusryhmien koko kasvaa yhä Forssassa Laskelmilla ja ennusteilla voidaan moni asia muuttaa lähes päinvastaiseksi, jos halutaan.

Vuonna 1975 tehty laaja liikenneselvitys (Foli) ennusti, että Forssan väkiluku olisi vuonna 2000 noin 30 000 – nyt ehkä 40 000. Yhtiönkadun jatke olisi erään laskelman mukaan tuonut tähän päivään mennessä kaupungille 12,4 miljoonan säästöt. Mm. näiden perusteella vietiin hanketta pitkään eteenpäin, vaikka tiedettiin se lain vastaiseksi!

Lehtikirjoitusten perustella voisi ehkä saada sen vaikutelman, että kouluhankkeen aloittaneiden eräänä alkuperäisenä tarkoituksena olisi ollut Talsoilan koulun lakkauttaminen.

Forssan Lehti otsikoi 21.2.1994: ”Avoimuutta koulukeskusteluun!” Tätä olisi tässäkin asiassa tarvittu enemmän!

Talsoilan koulun lakkauttamiselle en löydä minkäänlaisia opetuksellisia tai kasvatuksellisia perusteita.

Lasten harrastukset (esim. jäähalli ja uimahalli) eivät ole vaihtoehtoja opetukselle!

Lakkauttamisesta arvioidut säästötkin on arvioitu erilaisiksi. Niiden vastapainoksi lakkauttaminen aiheuttaisi ennen kaikkea alueen lapsille ja vanhemmille melkoisia hankaluuksia ja jopa taloudellisia menetyksiä nyt ja tulevaisuudessa. Koulua kun ei koskaan saataisi takaisin!

Kouluasiassa tuntuu päättäjillä ja viranhaltijoilla olevan ”pallo” melkoisesti hukassa! Siksi on ainakin katsottava, mitä ”Monikylä” saa käynnistyttyään aikaan! Vaihtoehtoja lakkauttamiselle löytyy! Nyt on esitetty pääasiassa vain vaihdoton vaihtoehto!

Olisiko asukkaiden aika vihdoinkin kokoontua viime hetkellä!?

Uusimmat

Fingerpori

comic