Mielipiteet

Vaikea makasiinikysymys

Muutama huomio makasiinikeskustelusta, jotka olisi syytä pitää mielessä:

1. Laaksokunnas on grynderi, mutta se ei ole haukkumasana. Yritys rakentaa uusia taloja muuttotappiokuntaan ja saa ne myytyäkin. Luonnollisesti yrittäjä pyrkii paisuttamaan lompakkoaan, mutta siinä sivussa tulee tarjonneeksi työtä. Julkisilla varoilla ei tähän kaupunkiin nyt rakenneta ainoatakaan uutta asuintaloa.

2. Laaksokunnaksen leväperäinen suhtautuminen makasiiniin on hävytöntä ylenkatsomista kulttuuria ja historiaa kohtaan. Makasiini tuli suojelluksi rasitteeksi rakennusoikeuden mukana. Se tiedettiin ja huomioitiin hinnassa. Epävirallisesti annettiin ymmärtää, että makasiini entisöidään, mutta mikään sopimus ei edellytä sitä.

3. Makasiinin kunnostaminen vaatii suuren investoinnin, jota yrityksen on vaikea ellei mahdotonta saada takaisin. Sellaisen vaatiminen on kohtuutonta yrittäjää kohtaan, edellisestä kohdasta huolimatta.

4. Suunnitelmia ja visioita makasiinin suhteen on ansiokkaasti esitetty. Kulttuuria ja historiaa on syytä vaalia, mutta se vaatii myös rahaa. Utopistiset ajatukset, kuten piparkakkutalon uudisrakentaminen, eivät ole millään tavalla realistisia.

5. Jos makasiini halutaan säilyttää, mutta Laaksokunnas ei tee asialle mitään, pitäisi makasiini rasitteineen lunastaa. Yhdistyksillä ei ole resursseja sellaiseen, vaikka makasiinin lisäksi saisi rahallisen korvauksen. Ainoa taho, joka voisi makasiinin ottaa vastaan, on kaupunki, mutta kukaan ei halua kiristää kaupungin taloutta entisestään.

6. Makasiinin purkaminen ei ole yksinkertainen asia. Sitä ei sovita kabineteissa ja päätetä yksin kaupungin hallituksessa. Laaksokunnas on maksanut muutosesityksen kaavaan, mutta sitä ei ole vielä käsitelty missään. Lupa purkamiselle ei tule hetkessä, enkä pidä sitä mainittavan todennäköisenä.

Minusta makasiini pitäisi kunnostaa ja saattaa hyötykäyttöön. Ainoa tapa onnistua tässä on nousta poteroista ihmisten ilmoille ja asettua saman pöydän ääreen keskustelemaan ja suunnittelemaan realistisesti ensinnäkin millaista toimintaa sinne halutaan, mitä tarvitaan ja kuinka vastuuta voi jakaa niin, että kaikki ovat tyytyväisiä. Muulla tavalla ei saada ratkaistua mm. sellaisia asioita kuin kenen vastuulla kulttuuri ja historian säilytys on ja kellä on oikeus päättää sen käytöstä.

Tiedän, että meillä on kykyä yhteistyöllä asia ratkaista. Toivottavasti on myös halua.

Fingerpori

comic