Mielipiteet

Vaikka valtion varoin

Tavallinen kansa haluaa pitää Suomenniememme asuttuna laidasta laitaan. Vaikka valtion varoin.

Tämä kävi selkeästi hiljan julkaistusta tutkimuksesta: ”Taloustutkimuksen tutkimuspäällikkö Juho Rahkonen sanoo tulosten osoittavan, että suomalaiset ovat vahvasti huolissaan alueellisen eriarvoistumisen lisääntymisestä. – Keskustelu aluekehityksestä on ollut sangen eliittivetoista. Tavallisen kansan mielipide on tähän asti sivuutettu tai sitä ei ole otettu huomioon”

Niinpä niin.

Eliitti kun haluaa käyttää noita valtion varoja hieman toisin. Ammattini puolesta jouduin tutustumaan mm. Helsingin kaupungin talousarvion perusteluteksteihin viime vuoden lopulla hieman tarkemmin. Tapetilla oli tuolloin varsin kyseenalaista valmistelureittiä pitkin edennyt päätös, joka koski paperittomien terveyspalveluja.

”Toiminnasta aiheutuneet kulut korvataan täysimääräisesti”. Tämän vakiolauseen löysin selatessani kyseisen pääluokan menoja, jotka tavalla tai toisella koskivat maahan hiljattain saapunutta ns. turvapaikanhakijajoukkoa. Paperittomien terveyspalvelujen kustannukset lienevät sittemmin kaadettu tähän samaiseen ”pohjattomaan kirstuun”. Muissa etelän suurissa kaupungeissa tilanne on vastaavanlainen.

Siis korvataan täysimääräisesti? Ei liene epäselvää mistä rahat otetaan…

Ikivanhassa kuntien valtionosuusjärjestelmässä, siis vielä 1980-luvulla kun leipätyöni kunnallisella puolella aloitin, oli suurin valtionosuus 75%. Tätä kautta huoltosuhteeltaan heikot muuttotappiokunnat saivat valtiolta tukea menojensa hoitamiseen.

Mekkalaahan tästä riitti. Aina siihen saakka kunnes järjestelmä korvattiin ”uudistetulla lottokoneella” kerta toisensa jälkeen lopputuloksena se, että köyhät kunnat köyhtyivät entisestään ja ”vahvat ja voimakkaat” rikastuivat.

Ei YLE teettänyt tätä tutkimusta sattumalta.

Lienee selvää, jotta tulevassa eduskuntavaalikampanjassa asia nousee esiin vähän joka puolelta. Ei ole vaikea arvata, miten vanhat puolueet alkavat kilvan lähestyä kansaa. Alkavat siis populisoitumaan.

Vanhoilla puolueilla olisi kyllä ollut aikaa ja mahdollisuuksia estää tämän kehityksen syntyminen jo ennakolta. Jos vain todellista halua olisi ollut. Kuntatasolta asioita seuranneena ei ole voinut välttyä havainnoilta, miten maaseudun etua ajava puolue on pistänyt esimerkiksi kyläkoulujen ovia kiinni jopa naapurikuntien kanssa kilpaa. ”Jollei väki vähene, niin ei pidot parane.”

Puoluekentässä on ollut ja edelleen on poliittista voimaa, jolle maan asuttuna pitäminen on itsestäänselvyys. Olipa yhden sellaisen nimikin takavuosina Suomen maaseudun puolue. Se oli jostain syystä koko ajan eliitin, niin poliittisen kuin taloudellisen, hampaissa alinomaa. Kuten on seuraajakin, joka yritettiin viime kesänä hajottaa. Hajalle tosin saatiin vain eduskuntaryhmä.

Kyllä kansa tietää.

Heimo Konttinen

kuntasihteeri, Perussuomalaiset rp


Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti