Mielipiteet

Vain hissi puuttuu

Siitä puhe mistä puute: hissistä. Kuva: Riku Hasari
Siitä puhe mistä puute: hissistä. Kuva: Riku Hasari

Bunkkaan pienessä 3–4-kerroksisessa kerrostalossa. Talo on rakennettu vuonna 1955 ja lienee Forssan vanhimpia kerrostaloja. Se on tehty kestämään, niin kuin ennen oli tapana rakentaa. Kestämään isältä pojalle ja jopa pojanpojalle. Se on sellainen ome, jossa ei viihdy home.

Julkisivuseinät ovat tiilirakenteiset ja päällä paksu kalkkirappaus. Pinnassa on vanha kunnon kalkkimaalaus. Kalkkimaalaus tosin on alkanut ns. haalistua ja pieniä rappauskorjauksia on tarpeen tehdä. Onneksi nämäkin korjaukset ovat ohjelmassa lähitulevaisuudessa.

Muutenkin talo on paraatipaikalla puiston katveessa. Ainoa puute lienee hissi.

Seniorit eivät voi muuttaa taloon halustaan huolimatta. Nykyisin puhutaan vanhusten kotona asumisesta, mutta vaikka senioreilla olisi massissa rahaa, niin hissittömyys estää asunnon ostamisen.

Kaikki varmaan tietävätkin, että kerrostalohissien rakentamiseen voi hakea avustusta ARA:lta. Avustus on 45 prosenttia. Jotkut kunnat ovat tarttuneet täkyyn ja avustavat hissin rakentamista vielä 10:llä prosentilla.

Yksi tapa anoa avustusta ns. porrashissille. Olkoonkin vain hätäratkaisu.

Mietteissä onkin jo ollut pari vuotta muuttaa maantasotaloon tai hissitaloon. Kampurajalkaisena kun ei oikein neljänteen kerrokseen ole halua montaakaan kertaa päivässä kiivetä

Talossa asuu sopuisaa väkeä. Kerrostalokyttääjiä on turha etsiä. Kaikki tervehtivät. Viereinen puisto täyttyy taloyhtiön kesäjuhlissa.

Asuntojen seinät ovat paksuja. Kuorsaukset, tappelut ja muu suukopu ei kuulu. Vain paloautojen ujellus kuuluu parvekkeen lasien läpi.

Komppaan myös täpöllä Manu Mäkisen mielipidekirjoitusta 2.12.19. Lisäänkin, että pienilläkin toimilla, vaikka hisseillä saadaan varsinkin eläkeläisiä muuttamaan Tyykikyläämme. Saadaan ehkä juniorit muuttamaan aikuisten mukana. Ja Manun sanoin vielä: Meidän on tehtävä kaupungistamme miellyttävä asumispaikka. Rohkaista mahdollisuuksia ja poimia uusia ideoita.

Mikä siis on se viisasten kivi, että emme valu murheen tulirotkoon. Sepä se.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic