Mielipiteet

Väite, että maatalous tuottaa levää

Lehdissä on väitelty,että pääkaupungin rannikkoalueen merivesissä olevat vihreät levälautat ovat maataloudesta johtuvia. Myös kansanedustaja A. Lindtman (sd.) kuulutti IL:ssä 27.8. että Pelastetaan Itämeri ja väitti maatalouttamme suurimmaksi aiheuttajaksi?

Maalaisjärjellä on kuitenkin helposti kumottavissa tuo väittämä perättömäksi. Levät kun ovat osaksi luontoa siinä kuin kasvit ja eläimetkin. Ne kulkevat irrallaan vesien pinnalla tai vaanivat pohjassa odottamassa tilaisuuttaan. Myös ilmassa kulkeutuu levien itiöitä metsästäen kosteaa paikkaa, johon pääsisivät lisääntymään.

Jokainen voi todeta väitteen todeksi jättämällä kesäksi vettä ämpäriin seisomaan. Ei mene kauan, kun levä ilmestyy ämpärin reunoille, joten tuskinpa levä on kenenkään maanviljelijän toimesta salaa istutettu.

Ravinteiden on toki tutkimuksissa todettu kiihdyttävän levien kasvua. Helsingin edustalla ei tietääkseni kuitenkaan maatiloja ole, joten jostain muualta ravinteiden täytyy olla peräisin.

Helsingin merialueen rehevöitymisen on pakko tulla asukkaiden jätevesistä, yhdyskuntarakentamisesta, läjittämisestä, lumen mereen kippaamisesta tms., ehkä suolatasapainollakin on vaikutusta?

Lindtman kumppaneineen voisi parantaa Suomenlahden veden laatua syömällä suomalaista maatalouden tuottamaa puhdasta ruokaa. Keski-Euroopasta tuodaan hormoneilla ja antbiooteilla kasvatettua ruokaa, joka ulosteiden mukana turmelee ja tuhoaa Suomenlahtea!

Pohjanmaan runsaan maataloustuotannon rannikkoalueella vedet ovat puhtaampia kuin Helsingin edustalla. Myös Kokemäenjoki ja Aurajoki laskevat mereen puhtaampaa vettä verrattuna pääkaupunkiseudun rannikkoveteen.

Tutun maanviljelijän pellolla katsellessani havaitsin kapeita kylvökoneen tekemiä raitoja joissa vilja kasvoi huonosti. Se johtui apulantavannaksen tukkoisuudesta jolloin raidat kärsivät ravinnepuutoksesta.

Kuinka siis apulanta voi hypätä viljelijän pellolta kauas Helsingin edustalle noin 200 km, kun se pellolla ei kulje edes kymmenen senttimetrin matkaakaan? Olympialaisissa sitä sanottaisiin tosi pitkäksi syrjähypyksi!

Jokainen lukijakin voi tämän ämpärikokeilun tehdä ja kokeilun jälkeen tituleerata itsensä tiedon pikkujättiläiseksi! Toteutuma selviää ainakin silloin viimeistään, kun maamme omavaraisuus on maatalouden osalta kokonaan ajettu alas kannattamattomaksi!

Tottakai Suomessa ollaan yhtä huolissaan Itämerestä kuin omista puhtaista maataloustuotteistamme ja kaikista muistakin epäkohdista.

Matti Hirvonen

Uusimmat

Näkoislehti

29.9.2020

Fingerpori

comic