Mielipiteet

Vajavainen Forssan kulttuurin kunniagalleria – Historiakirjojen kansia ei juuri ole vaivauduttu avaamaan

Kunniagallerian sijoituspaikaksi on ehdolla Kuhalankosken padon yläpuolinen Patoaukio. Kuva: Tapio Tuomela / FL
Kunniagallerian sijoituspaikaksi on ehdolla Kuhalankosken padon yläpuolinen Patoaukio. Kuva: Tapio Tuomela / FL

Sattuneesta syystä olen saanut käsiini Kulttuuri-Axelin luettelon Forssan kulttuurin kunniagalleriaan ajatelluista vaikuttajista. Historiallinen ulottuvuus on listassa hukassa. Miltä ajanjaksolta nimiä on haettu, jää epäselväksi? Ainakin 1800-lukuun liittyvät nimet puuttuvat kaikki.

Vaikutelma on, että viimeisiin vuosikymmeniin painotuvat nimivalinnat on tehty sen mukaan, mitkä, kevyeen musiikkiin ja urheiluun painottuvat nimet sattuvat muistumaan mieleen. Historiakirjojen kansia ei juuri ole vaivauduttu avaamaan.

Niin hyvä kuin eräs joitakin vuosia Forssassa vaikuttanut rumpali olikin, mikä ajaa hänet listalle ennen kahta Forssaan musiikkiopiston perustanutta ja soittokunnan henkiin herättänyttä miestä? Listalle ei myös ole kelpuutettu kahta Forssaa ja sen asukkaita vuosikymmeniä tallentanutta valokuvaajaa, joiden työnjälki tulee säilymään niin kauan kuin Forssan on olemassa.

Onko kunniagalleriaan aiheellista sisällyttää henkilöitä, jotka ovat periaatteessa vain käväisseet paikkakunnalla ja tehneet elämäntyönsä aivan muualla? Paljon puuttuu luettelosta nimiä, jotka olisivat sinne kuuluneet siinä, missä monet jo nytkin olevat.

Onko ylipäätänsä mielekästä arvottaa ihmisiä tällä tavalla? Forssan kulttuurielämässä merkittävässä asemassa olleiden menestyslistaaminen on lähes mahdoton tehtävä.

Kunniagalleriatolppien pystyttämistä on perusteltu turistien mielenkiinnolla. Mitä, muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta, oudot nimet voivat kertoa matkailijoille? Nykyforssalaisillekin taitavat aiheuttaa enemmän hämmennystä ja kysymyksiä kuin vastauksia.

Uusimmat

Fingerpori

comic