Mielipiteet

Valikoivaa laillisuutta – Mikä on perussuomalaisten oma suhde lakien noudattamiseen tai niiden noudattamatta jättämiseen?

Sebastian Tynkkynen on ollut kirjoituksistaan tuomiolla. Kuva: Jukka-Pekka Moilanen / LM
Sebastian Tynkkynen on ollut kirjoituksistaan tuomiolla. Kuva: Jukka-Pekka Moilanen / LM

Perussuomalaiset kansanedustajat hiillostivat sisäministeri Maria Ohisaloa eduskunnan kyselytunnilla Elokapinan mielenosoituksista. Ministeri pitäytyi viisaasti roolissaan, johon ei kuulu poliisin operatiivisen toiminnan johtaminen ja ohjeistaminen.

Perussuomalaiseen puheenparteen on iskostunut käsite polpo eli poliittinen poliisi. Juuri siitä olisi kyse, jos ministerit ja muut poliitikot alkaisivat neuvoa poliiseja, miten näiden tulee virkavaltaansa erinäisissä tilanteissa käyttää.

Oikeusvaltiossa jokaisen päätöksentekijän on syytä tuntea toimintansa rajat. Ministeri Ohisalo näytti ne tunnistavan. Aivan kaikkien kansanedustajien osalta en ole varma.

Viime maanantaina kerrottiin, että perussuomalaisten kansanedustaja ja puolueen varapuheenjohtaja Sebastian Tynkkynen sai Oulun käräjäoikeudessa tuomion kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Tynkkynen on jo aiemmin saanut kaksi tuomiota vastaavista rikkomuksista.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio kuittasi Tynkkysen tuomion toteamalla, ettei se anna aihetta toimenpiteisiin (FL 5.10.). Kommentti on erikoinen, sillä Tavio on taustaltaan pitkän linjan lakimies, jonka olettaisi suhtautuvan oikeuden määräämään tuomioon jotenkin muuten kuin olankohautuksella.

Mielestäni Sebastian Tynkkysen kolme tuomiota osoittavat ilmeistä piittaamattomuutta lakien velvoittavuutta kohtaan. Vielä erityisemmäksi tilanteen tekee se, että hän toimii kansanedustajana, jonka tehtävänä pitäisi olla lakien muuttaminen ja säätäminen, ei niiden tahallinen rikkominen.

Kansanedustaja Tynkkysen tapaus antaa aiheen kysyä, mikä on perussuomalaisten oma suhde lakien noudattamiseen tai niiden noudattamatta jättämiseen. Voidaanko lakeja noudattaa valikoiden ja vain muiden rikkomuksia hakien ja osoitellen? Entä yhtyykö puolueväki edellisen puheenjohtajansa Jussi Halla-ahon käsitykseen, jonka mukaan korkeimman oikeuden tuomiokin on vain muutaman ihmisen mielipide?

Uusimmat

Fingerpori

comic