Mielipiteet

Valikoivaa vihreyttä – Ilmastotoimien vaatijoiden pitäisi katsoa omaa toimintaansa

Kotimaisia kaaleja. Kuva: Esko Tuovinen
Kotimaisia kaaleja. Kuva: Esko Tuovinen

Jotkut vihreät ovat jopa vaatineet Suomeen ilmastohätätilaa. Jos tilanne on todella niin äärimmäisen vakava, niin silloin on myös uskallettava puuttua ihan kaikkiin epäkohtiin, eikä vain niihin, jotka ovat helppoja tai eivät koske itseä.

WWF:n mukaan ruoantuotanto aiheuttaa 25–30 prosenttia maailman kasvihuonekaasupäästöistä ja on suurin yksittäinen syy luonnon monimuotoisuuden köyhtymiseen. Syömisen lopettaminen olisi siihen kai paras keino.

Vihreät ja vegaanit puhuvat paljon lähiruoan ekologisuudesta, mutta heidän itsensä suuresti suosima pasta tulee pääosin ulkomailta. Eikä myöskään puututa mm. valtavaan riisin syöntiin, jonka hiilipäästöt verrattuna ravintoarvoon ovat noin 100-kertaiset esimerkiksi perunaan verrattuna. Kotimaisissa viljatuotteissa on suhde vieläkin suurempi. Miksi tuodaan bataattia toiselta puolen maapalloa, kun peruna on monin verran ekologisempaa? Yllättäen salaatin hiilipäästöt ravintoarvoon verrattuna ovat suuremmat, kuin täkäläisen maidon tai kanamunien. Avokado on myös vegaanien suursuosiossa, joka on myös yksi maailman ympäristölle haitallisimmista elintarvikkeista.

Nämä kotimaiset tuotteet ovat lisäksi huomattavasti halvempia, kuin mainitut ulkomaalaiset. Puhumattakaan niiden raskasmetalleista, epäpuhtauksista ja tautivaaroista.

Jos todella ollaan katastrofin partaalla, niin pitäisi myös rajoittaa kulutusta, joka ei ole täysin välttämätöntä. Suomessa mm. lähes miljoona lemmikkikoiraa syö pääosin kaukomailta kuskattua liharuokaa kymmeniä tonneja vuodessa. Miksi vain tuotantoeläimet ovat pahiksia?

Halutaan kategorisesti lopettaa turvetuotanto myös muulta kuin polton osalta. Se merkitsee huimia lisäkustannuksia, tai lopettamista mm. maitotiloille ja kasvihuoneviljelijöille, kun sen jälkeen turve täytyy tuoda kalliilla Virosta tai Venäjältä. Sielläkö se ei saastuta?

Kukaan ei tunnu myöskään välittävän maaltamuuton aiheuttamista päästöistä. Jätetään puiset omakotitalot ja muu infrastruktuuri sinne mätänemään ja tehdään valtavasti uusia katuja, asvalttipihoja ja betonitaloja. Betoni on valtava ilman saastuttaja. Jos edes valtio vähän hajasijoittaisi omia laitoksiaan, niin ei tarvitsisi niin suurta muuttoliikettä eikä uudisrakentamista.

Kukaan ei uskalla edes puhua siitä, miten paljon suomalainen erikoisuus mökkeily saastuttaa kaikkine lieveilmiöineen. Taitaisi olla poliittinen itsemurha sille puolueille, joka sitä esittäisi.

Näyttää valitettavasti siltä, että nämä ilmastotoimet kohdistetaan vain niihin asioihin, jotka eivät kohdistu itseen ja joilla on vaikutusta oman puolueen kannatukseen.

Uusimmat

Fingerpori

comic