Mielipiteet

Valintoja – Alueemme vetovoimaisuudenkin kannalta on järkevää vahvistaa hyvin toimivaa terveydenhuoltoamme eikä ajaa sitä alas

Kuva: Tapio Tuomela
Kuva: Tapio Tuomela

FL 13.1. Sisätautien erikoislääkäri puuttuu perustellusti oleelliseen kysymykseen koskien koko erikoissairaan hoitoa, koko maatamme käsittävään terveydenhuollon henkilökunnan riittämättömyyteen. Lääkäripula on koko maatamme kattava. Tämä kysymyshän on puhtaasti koulutuspoliittinen asia, halutaanko kouluttaa riittävästi lääkäreitä, halutaanko kouluttaa yleislääkäreitä.

On selvää, jos koulutus priorisoidaan suppeaan osaamiseen, niin poliklinikkojen määrä kasvaa. On aivan selvää, että niitä poliklinikoita, joissa käy vain muutamia henkilöitä viikoittain, pitää palvelut tuottaa ostopalveluina joko KHSP:lta tai jostakin muualta.

Ylilääkäri mainitsee myös, että viimeistään silloin, kun annettiin asetus koskien anestesiaa vaativia toimenpiteitä, olisi koko ESH pitänyt siirtää KHSP:n vastuulle. Lausunto ei ole ainakaan seutukuntamme kannalta kehittävä ja imagoamme vahvistava.

Nykyinen koulutuspolitiikka tuntuu mielestäni ainakin jossakin määrin tarkoitushakuiselta. Yhdeksänkymmentäluvun alussa lääkäriliitto vaati lääkäreiden koulutuksen supistamista. Sama suuntaus jatkuu lääkäriliiton työvoimapoliittisessa ohjelmassa vuodelta 2013. Mielestäni näistä toimenpiteistä voi olla hyvinkin johdannaisia nykyiseen vallitsevaan lääkäripulaan.

Ostopalveluihin (bisnes) suhtaudun myös skeptisesti, suuntaus on valitettavasti tällä hetkellä siihen suuntaan, tarkoitushakuisesti. Artikkelissa mainitaan myös ostolääkäreiden mahdollisista haittapuolista. Mitä ne ovat? Artikkelissa on myös suora epäilys ostopalvelulääkäreiden moraaliin, aika arveluttava lausunto, itse luotan lääkäreihin ja heidän osaamiseensa, ovat he sitten ”osto”lääkäreitä tai virassa olevia vakinaisia.

Tuotetaanpa ESH millä tavalla tahansa, se ei ole ilmaista missään. Terveyteen liittyvät kustannukset tulevat jatkossakin kohoamaan tuntuvasti, syistä mihin ei juurikaan voida luottamushenkilöiden taholta vaikuttaa, mm. lääkkeet, laitteet, väestörakenne ja suuressa määrin terveydenhuollon sysääminen markkinavoimille.

Meidän pitää yhteistuumin kehittää ja markkinoida alueemme toimivaa terveydenhuoltoa. Alueemme vetovoimaisuudenkin kannalta on järkevää vahvistaa hyvin toimivaa terveydenhuoltoamme eikä ajaa sitä alas, ainakaan omin toimenpiteinemme.

Kyseinen lehtikirjoitus ei millään tavoin ole hyväksi Forssan seudulle, varsinkin nyt kun haemme uutta johtajaa sekä talouspäällikköä organisaatiomme etulinjaan, kehittäjiksi. Kirjoitus on mustamaalausta HYKY:n hallitusta kohtaan ja tuntuu olevan ”mittatilaus”työtä.

FSHKY:n yhtymän hallituksessa on kaksi linjaa, joilla aiotaan jatkossa järjestää erikoissairaanhoitoamme, itse kuulun niihin, jotka kannattavat lähipalveluiden turvaamista ja päätösvallan säilyttämistä omissa käsissämme.

Väestöpohja ei ole kriteerini (kuten ko. artikkelin otsikossa mainitaan) järjestettäessä erikoissairaanhoidon palveluja, vaan niiden saatavuus lähipalveluina tasapuolisesti.

Sotea odotellessa

Uusimmat

Fingerpori

comic