Mielipiteet

Välipalasta Virtaselle – Nollasummapelissä kyse on arvovalinnasta: johonkin lisää on sitten jostain pois

Jotkut tuovat kouluun omat eväänsä. Kuva: Tapio Tuomela / FL
Jotkut tuovat kouluun omat eväänsä. Kuva: Tapio Tuomela / FL

Keskuskoulun laajennettu välipala sai keskiviikon lehdessä kiitosta pääkirjoituksessa ja moitetta valtuutettu Tapio Virtaselta yleisönosastossa.

Virtanen vihjaa ikävään sävyyn että viranhaltijana rehtorin työtä tekemisen sijaan olisin valtuutetun ominaisuudessa ”sooloillut” ja ”järjestellyt” asiaa. Keskuskoulun välipala on tarpeeseen perustuva käytäntö mennen taaksepäin ainakin edelliseen rehtoriin, muistaakseni useampaankin, kuten Virtanenkin hyvin tietää. Nyt lisäpanostus tehtiin pyrkimyksenä ohjata terveellisempään välipalakulttuuriin omien eväiden tuomisen lisäännyttyä.

Kyseessä on arvovalinta, joka on verrattavissa vaikkapa AamuPuuhis-toimintaamme. Se syntyi aikanaan tarpeesta järjestää 1.-2. luokan oppilaille ohjattua toimintaa klo 9–10 niinä aamuina, kun koulu alkaa vasta kymmeneltä. Kuten kollegani muissa yksiköissä hyvin tietävät, tämä on sitä nollasummapeliä: johonkin lisää on sitten jostain pois. AamuPuuhiksen tuntikustannus vaikuttaa muuhun ohjaus- ja opetustarjontaan ja mikäli välipalalisäys osoittautuu tarpeelliseksi, siihenkin täytyy raha löytää koulun budjetista.

Keskuskoulun budjetti ei ole muista kouluista poikkeava, avaan tarvittaessa esimerkiksi oppilaskohtaisia henkilöstökuluja mielelläni.

Sivistystoimen ensi vuoden talousarvion laadinta on jo nyt hyvin haasteellista, olisikin suotavaa että em. nollasummaperiaate saavuttaisi laajempaakin ymmärrystä. Valtuuston, myös Virtasen, antama raami on erittäin tiukka. Onkin herättänyt ihmetystä samanaikaiset, merkittäviä lisäkustannuksia toimialalle tuovat avaukset yhdistettynä ylimitoitettuun palveluverkkoon hirttäytymiseen. Tuntuukin valitettavasti siltä, että em. taktiikan tuoma pettymys kuntavaaleissa profiloituu nyt allekirjoittaneeseen ja mikä erityisen valitettavaa, välillisesti Keskuskoulun oppilaisiin.

Kuntatalous tulee vallitsevan konseksuksen mukaan olemaan isojen haasteiden edessä korona-avustusten loppuessa ja maakuntauudistuksen häämöttäessä edessä. Rohkenen jälleen kerran toivoa yhteisen ymmärryksen löytymistä siihen, että käytettävissä olevat varat käytetään ihmisiin, niin koululaisiin kuin senioreihinkin, sen sijaan että ylläpidetään tyhjiä seiniä ja tehottomia sekä aikansa eläneitä rakenteita.

Yhteistyöterveisin

Uusimmat

Fingerpori

comic