Mielipiteet

Valtakunnan media pursuaa Helsinki-keskeistä tiedonvälitystä – Lähes kaikki kuvat ja haastattelut uutisissakin ovat Helsingistä, ikään kuin se olisi koko valtakunnan mielipide

Kuva: Arttu Laitala
Kuva: Arttu Laitala

Suomen valtakunnallinen media, joka tehdään 90-prosenttisesti kilometrin säteellä Helsingin Erottajalta, on totaalisesti niin Helsinki-keskeisesti värittynyttä, kuin olla ja osaa.

Jos joku raukka, vaikka kansanedustaja uskaltaa vaatia tai edes esittää, että jotakin valtiollisia kulttuurilaitoksia, virastoja tai ohjelmia siirrettäisiin vaikka edes Tampereelle, puhumattakaan Jyväskylästä tai Rovaniemestä, niin tämä helsinkiläistoimittajajoukko panee koko vaikutusvaltansa peliin kaataakseen hankkeen ”siltarumpupolitiikkana”. Toisinpäin se on vain aivan hyväksyttävää liikettä Helsinkiin päin.

Jan Vapaavuori väitti Helsingin maksavat maaseudun kuluja, unohdetaan se, että maaseutu on kouluttanut ne sadat tuhannet ihmiset, jotka ovat tulleet valmiina veronmaksajina hyödyttämään Helsinkiä.

Helsingin seudulla on 90 % kaikista maamme pääkonttoreista, laitoksista, yhdistyksistä, virastoista ja kaikista mahdollisista pääpaikoista, joiden rahat tulevat koko maasta veroina ja maksuina ja jotka hyödyttävät vain Helsinkiä. Jopa jäänmurtajat seisovat valtakunnan kalleimmalla paikalla, vaikka niiden toimialue on Pohjanlahdella ja siellä olisi kaikki fasiliteetit valmiina ja paljon halvemmalla?

Tyypillistä oli, kun Hesarissa oli avoimia valtion isopalkkaisia virkapaikkoja Suomessa 16 kpl. Niistä 12 oli Helsingissä! Näinkö sitä pidetään koko maa asuttuna ja onko se tasapuolista, kun valtiokin tuo kaikki parhaat työpaikat vain Helsinkiin? Etenkin nyt kun on nähty, että työt voidaan tehdä missä hyvänsä etänä.

On aivan normaalia, että kun YLE:n keskusteluohjelmissa on läsnä 5 keskustelijaa, niin yksi on Kalliosta, yksi Punavuoresta, yksi Haagasta, yks Töölöstä, yksi saattaa olla jopa Turusta tai Tampereelta, mutta ei taatun varmasti yhtään sitä kauempaa. Lähes kaikki kuvat ja haastattelut uutisissakin ovat Helsingistä, ikään kuin se olisi koko valtakunnan mielipide.

Jos on puhe maataloudesta, on läsnä yksi ”asiantuntija” Animaliasta, yksi EVIRA:sta yksi WWF:stä, yksi Oikeutta eläimille järjestöstä (kaikki Helsingistä) ja yksi karjankasvattaja Nilsiästä. Siinä sitä sitten käsitellään ”asiantuntemuksella ja tasapuolisesti” Suomen maataloutta ja karjanhoitoa.

Tai jos keskustellaan metsistä, on läsnä yksi LUKE:sta, toinen Suomen luonnonsuojeluliitosta, kolmas Ympäristökeskuksesta, neljäs Greenpeacesta viides Luontoliitosta ja altavastaajana yksi metsänomistajajärjestöjen edustaja MTK:sta, (hänkin kuten muutkin kyllä Helsingistä).

Uusimmat

Fingerpori

comic