Mielipiteet

Valtion tienhoitoa Portaantiellä

Saarensalmen silta on entistä vaarallisempi tienvarren pusikoitumisen takia. Kuva: Ville Mäkilä
Saarensalmen silta on entistä vaarallisempi tienvarren pusikoitumisen takia. Kuva: Ville Mäkilä

Valtion tienhoito ei tunnu olevan kenenkään vastuulla maaseudulla. Teitä hoitava Destia kuittaa tievaurion korjaamisen tietyömerkillä ja heijastintolpilla, joita kierrellään tien pahimmissa mutkissa vuositolkulla.

Tienpitäjän kalustoon ei taida kuulua edes raivaussahaa, koska tuloreitti vaaralliselle Saarensalmen sillalle on pusikoitumassa umpeen. Odotetaanko jotain pahempaa tapahtuvan, ennen kuin korjaukset tehdään?

Maaseudulla on paljon yksityisteitä, joiden hoidosta vastaavat tiehoitokunnat. Maksavilla tieosakkailla on mahdollisuus vaikuttaa tiekokouksissa. Kunnan avustukset ovat tärkeitä, teitä käyttävät muutkin kuin tieosakkaat. Yksityistien hoidon määrittää yksityistielaki, jota hiljattain uudistettiin.

Valtion tienhoitoa ei valvo kukaan eikä tienkäyttäjillä ole mahdollisuutta vaikuttaa tien hoitoon. Pienten maaseutukuntien vaikutusmahdollisuudet ovat vähäiset: Karvalakkilähetystön kotiintuomiset valtakunnan päättäjien tapaamisista ovat haalean kahvikupin lisäksi osanottoa ja myötätuntoa kaupan päälle.

Maakuntien kansanedustajat ovat käyttäneet siltarumpupolitiikkaa kotiseutunsa tieasioiden vauhdittamiseksi. Meiltä tämä tahtotila on puuttunut, vaikka edustajia on ollut useitakin yhtä aikaa. Puoluepolitikointi on ajanut yhteisen edun edelle.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti