Mielipiteet

Valtion velka sen kuin kasvaa – Olisi korkea aika laatia suunnitelma, millä tavoin julkiset menot tasapainotetaan

Elvyttävä talouspolitiikka lisää velkataakkaa. Kuva: Seppo Pessinen
Elvyttävä talouspolitiikka lisää velkataakkaa. Kuva: Seppo Pessinen

Olisi korkea aika laatia tasapainotussuunnitelma, millä tavoin julkiset menot tasapainotetaan. Valtion velanottoa täytyy vähentää, vaikka se sitten aiheuttaisi palvelujen ja sosiaalisten tulonsiirtojen supistamista – tai korotettava veroja.

Hallitus on linjannut, että elvyttävä talouspolitiikka jatkuu ainakin vielä vuoden 2021. Elvytystä rahoitetaan ottamalla valtiolle lisää velkaa.

Mitä vaikeammaksi ja pidemmäksi koronakriisi venyy, sitä suuremmaksi velkataakka paisuu. Jopa 60 prosenttia suomalaisista pitää valtion velkaantumisvauhtia liian kovana.

Hallitus katsoo asioita vain neljän vuoden jaksolla. On mukava jakaa rahaa ja sanoa, että nyt elvytetään ja valtion budjetin tasapainotus tulee ajankohtaiseksi myöhemmin. Hallitus elää kuin viimeistä päivää. Sitä ei kiinnosta, miten ja milloin velkaantumista aletaan supistaa.

Oppositiokaan, joka ilmeisesti joutuu aikanaan velkaa supistamaan, ei nyt uskalla puuttua asiaan. Ehkä sekin ajattelee, hoitakoot seuraavat sukupolvet tai EU asian.

Kansalaiset, yrityksistä nyt puhumattakaan eivät voi suunnitella tulevaisuuttaan, kun hallitus elää vain päivän kerrallaan.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic