Mielipiteet

Valtuustomietteitä – Hyvä vanhustenhoito tavoitteena

Kuvituskuva. Kuva: Raija Suopajärvi / Arkisto
Kuvituskuva. Kuva: Raija Suopajärvi / Arkisto

Jokioisten Vasemmistoliiton valtuustoryhmä jätti valtuuston kokouksessa 26.8. valtuustoaloitteen Omaishoitajien tukemisesta:

Me allekirjoittaneet Vasemmistoliiton valtuustoryhmän jäsenet esitämme, että Jokioisten kunta myöntää kunnan alueella oleville omaishoitajille, jotka ovat oikeutettuja omaishoidon tukeen, vuosittain tukea kulttuuritapahtumaan, liikuntamahdollisuuteen tai esimerkiksi hierojalla käyntiin.

Omaishoitajia on monenlaisia, alle 18-vuotiaiden lasten, yli 18-vuotiaiden aikuisten, vanhuksien sekä vammaisten ja kehitysvammaisten hoitajia. Kaikille on kuitenkin yhteistä hoidon ja huolenpidon järjestäminen kotona läheisilleen. Hoito on pääsääntöisesti ympärivuorokautisesti hoitajaa sitovaa, raskasta henkisesti sekä fyysisesti ja yhteiskunnallisesti arvokasta.

Omaishoidon tuki on liian pieni suhteessa työn vaativuuteen, siksi kunnankin on panostettava hoitajien jaksamiseen arvokkaassa työssään, samalla parannetaan omaishoitajien ja hoidettavien elämänlaatua.

Forssan seudun suunnitelmassa ikääntyneen väestön tukemiseksi on mainittu, että kuntayhtymän säästöohjelman vuoksi tukimuotojen vahvistamisesta ja monipuolistamisesta on jouduttu toistaiseksi luopumaan, siksi Jokioisten Vasemmistoliiton valtuustoryhmä eittääkin, että jo vuoden 2022 talousarvioon varataan määräraha omaishoitajien tukemiseksi.

Omaishoitajilla on tällä hetkellä mahdollisuus käyttää Intalan kartanon kuntosalia maksua vastaan, myös tämän kuntosalikäytön esitämme maksuttomaksi toiminnaksi.

Lisäksi haluamme pitää vasemmistolaisten arvojen mukaisesti hyvän vanhustenhoidon lähipalveluna julkisella toimijalla, ei yksityistää laitoshoitoa alueellamme.

Forssan seudun suunnitelman päivitys ikääntyneen väestön tukemiseksi, palveluiden järjestämiseksi ja kehittämiseksi on karua luettavaa, mm. laitospalvelun hoivapaikoista vähenisi vuoteen 2024 mennessä neljännes eli 100 paikkaa. Joten kotona asuvien huonokuntoisten vanhuksien osuus tulee kasvamaan.

Jokioisten vanhusneuvosto on esittänytkin työntekijän palkkaamista kuntaan hyvinvointikuntayhtymän palveluohjauksen ja kotihoidon rinnalle toimimaan niissä tehtävissä, jotka eivät suoraan asetu mm. kotihoidon tehtäviin.

Työntekijän antamalla työpanoksella on mahdollista saavuttaa ne ihmiset, joiden arki pääsääntöisesti sujuu vielä kotona, mutta joitain ongelmakohtia on ilmennyt ja tuen tarvetta on esimerkiksi lämmittämisessä, lumitöissä tai normaalissa kodin ylläpidossa. Lisäksi yksinäisyys ja syrjäytyminen ovat asioita, joihin työntekijä pystyisi vaikuttamaan läsnäolollaan. Luullakseni työntekijän palkkausmenoihin tulee korvaus valtiolta täysimääräisenä.

Valtuuston kokouksessa perustettiin kuntaan myös kolmas varapuheenjohtajan toimi valtuustolle. Tästä tulee huomattava kuluerä kunnalle. Tiedon janoon saa apua valtuuston iltakouluista ja aina voi kysyä asioista suoraan viranhaltijoilta.

Hyvää syksyä teille lounais-hämäläiset lukijat!

Uusimmat

Fingerpori

comic