Mielipiteet

Valtuuston tulisi hylätä monitoimikeskus

Kaupunginvaltuusto päättää maanantaina monitoimikeskuksen rakentamisesta. Rakennus on kaupattu päättäjille erittäin optimistisella 20 miljoonan euron kustannusarviolla. Kaikki valtuutetuille esitetyt talouteen liittyvät seikat nojaavat siihen, että keskus maksaisi 20 miljoonaa. Mitä jos keskus maksaa 30 miljoonaa? Sen jälkeen arviot velanhoidon kuluista käyttötalouden osalta menevät täysin uusiksi ja kaupunki on todellisissa vaikeuksissa. Voidaan siis esittää kysymys, millaisessa vastuussa virkamiehet ovat esittelemistään arvioista, jos ne eivät pidä lainkaan paikkaansa?

Lapsivaikutusten arvioinnin perusteella on esitetty, että uudet tilat olisivat peruskorjattuja tiloja lapsiystävällisempiä. Arviointi näyttää osittain todella tulkinnanvaraiselta. Peruskorjatut tilat ovat varmasti yhtä hyvät kuin uudet. Lapsia ei opeteta koulurakennuksilla vaan ammattitaitoisten opettajien työpanoksella. Valitettavasti näyttää siltä, että isommassa yksikössä on tarkoitus vähentää opettajia ja uuden opetussuunnitelman varjolla kasvattaa ryhmäkokoja. Tämä ei ole lapsiystävällistä toimintaa. Kannan myös huolta Tölön erityisentuen oppilaiden pärjäämisestä uudessa yksikössä. 

Forssan tulevaisuuden näkymät eivät ole tällä hetkellä kovin hyvät. Siksi velkaantumista pitää hallita ja talouden ohjakset on pidettävä omissa käsissä. Jos otetaan iso velka kerralla, ajautuu käyttötalous todella tiukoille velan lyhentämisestä johtuen. Tämän jälkeen palveluista joudutaan leikkaamaan ja korottamaan veroprosenttia, jotta talous pysyisi tasapainossa. 

Nämä toimet olisivat todellista myrkkyä kaupungin vetovoimalle. Väestönkehitys ja verotulojen kertyminen on ollut heikkoa eikä kehitystä parempaan ole näkyvissä. Joten näistäkään ei ole apua velan hoidossa. Kaupunki joutuu myös peruskorjaamaan uimahallin ja jäähallin sekä muita koulurakennuksia tulevaisuudessa. Tämä tarkoittaa lisää velkaa. Hämeenlinnan uudesta sairaalasta saattaa myös tulla iso lasku forssalaisille, jos sote toteutuu. 

Liian moni asia on täysin auki, eikä talouden koko kuvaa haluta huomioida lainkaan. Siksi toivon, että kaupunginvaltuusto päätyy hylkäämään tämän hankkeen!

Mielestäni Forssan kaupungin tulisi aloittaa Tölön koulun peruskorjaus olemassa olevan suunnitelman mukaisesti. Lisäksi kaupungille pitäisi laatia koko palveluverkkoa koskeva investointiohjelma. Tulevat investointipäätökset tulee tehdä kohde kerrallaan. Seuraten kaupungin velkamäärän, käyttötalouden sekä koulujen osalta oppilasmäärän kehitystä.

Vesa Niininen sd.

Sivistys- ja tulevaisuuslautakunnan puheenjohtaja 


Uusimmat

Fingerpori

comic