Mielipiteet

Valvonta

Vasemmistoliitto teki valtuustoaloitteen, joka oli tarkoitettu tukemaan forssalaisia yrityksiä ja veronmaksajia koronaviruksen aiheuttamista vaikeuksista johtuen. Aloitteeseen ei tullut tukea miltään muulta poliittiselta ryhmältä. Kaupungin johtoryhmän, joka aloitteen valmistelun suoritti, oli vain ja ainoastaan tarkoitus vesittää ko. aloite. Aloitteen sisältöön ja tarkoitukseen ei oltu paneuduttu aloitteen tarkoittamalla tavalla. Asia käy ilmi esittelytekstistä. Eniten minua ihmetyttää kokoomuspuolueen käytös tässä asiassa, he kun mainostavat itseään ainakin vaalien alla yritysystävälliseksi toimijaksi.

Aloitteen kustannusvaikutus oli suurin piirtein sama kuin talousarvioylitykset pato- ja liikenneympyrähankkeessa.

Jatkuvista tuhansien ja jopa satojentuhansien eurojen ylityksistä investoinneissa ja saneeraustoiminnoissa on päästävä tilanteeseen, jossa ylityksiä ei tulisi. Urakoissa pitää olla myös yrittäjäriski, kaupungin talous ei näitä jatkuvia ylityksiä kestä. Ennalta arvaamattomista töistä on muodostunut eräänlainen automaatti, joka tuntuu toistuvan jokaisen urakan kohdalla. Ylityksiin menevät veroeurot ovat poissa muista palveluista.

Valtuuston enemmistön päätöksellä ollaan tekemässä kymmenien miljoonien investointia – Monitoimikeskusta. Todennäköisesti hankkeen urakointi tullaan pilkkomaan eri toimijoille, jolloin valvonta on ensisijaisen tärkeää, jotta valtuuston asettama kustannuskatto pitää. Edellä mainitusta yms. johtuen esitin 22.6. valtuuston kokouksessa ko. hankkeelle ulkopuolista valvontaa. Esitykseni taustana ja pontimena oli kokemusperäinen vaikutin.

Esitykseni sai taakseen useita selkeitä kannatuksia eri puolueilta. Tästä esityksestä alkoi virkamies/puheenjohtajasekoilu. Kannatettua esitystäni ei viety äänestykseen (poikkeuksellinen ratkaisu). Hetken kestäneen tauon jälkeen puheenjohtaja ilmoitti ulkopuolisen valvojan kustannuksen olevan viisisataatuhatta euroa, arvio valmistui muutamassa minuutissa. Olen kuullut asiantuntijaa kustannuskysymyksessä ja saanut tiedon, että kustannus ko. valvonnasta konsulttifirman toimesta on noin kahdeksan tuhatta euroa kuukaudessa.

Tein valituksen hallinto-oikeuteen menettelytavasta ja lisäksi haluan kiinnitettävän asioiden käsittelyssä huomiota tasapuoliseen demokraattiseen kohteluun. Meillä täällä Forssassa tuntuu olevan vain yksi ja ainoa oikeus ja totuus, tilanne johtuu hyvin pitkälle siitä, että esittelyssä on selkeä demokratiavaje.

Monitoimikeskuksen rakentamisen ajankohta on tässä ajassa ja tilanteessa edesvastuuton teko. Loppuvuoden aikana ja tulevalle vuodelle meillä on liian paljon tulossa arvaamattomia tekijöitä, joita taloutemme ei kestä. Olisikin viisasta ottaa aikalisä ja katsoa taloustilanteemme uudelleen vuoden 2021 yhteydessä.

Uusimmat

Fingerpori

comic