Mielipiteet

Mielipide: Sote-uudistuksen pitää parantaa ja yhdenvertaistaa vammaispalveluja

Vammaisen palvelutarve on aina yksilöllinen. Kuva: Lassi Puhtimäki
Vammaisen palvelutarve on aina yksilöllinen. Kuva: Lassi Puhtimäki

Sote-uudistuksen tulee parantaa muun muassa paljon erilaisia palveluja tarvitsevien vammaisten edellytyksiä saada yhdenvertaisia, yksilöllisesti räätälöityjä palveluja. Yhdenvertaisuudella ei tule toki tarkoittaa samanlaisia palveluita kaikille.

Vammaisen palvelutarve on aina yksilöllinen. On syytä muistaa, että monilla vammaisilla on useita samanaikaisesti tarvittavia palveluja. Ne koostuvat sekä sosiaali- että terveyspalveluista. Kuten todettua, vammaisuus tarkoittaa useimmissa tapauksessa elämänmittaista palvelutarvetta. Siksi niiden tuottaminen on erityisen merkittävä tehtävä hyvinvointiyhteiskunnalle. Se on sitä myös siksi, että heidän kykynsä etsiä tai järjestää itselleen palveluja on heikentynyt, ja he ovat muiden avun varassa.

Sote-uudistuksessa on julkisuudessa korostunut ylivoimaisesti voimakkaimmin ”te”, eli terveydenhuolto-osio. Monet muutkin kuin minä, ovat peräänkuuluttaneet enemmän myös tuota ”so” eli sosiaalihuolto-osion korostamista. Puhuttaessa esimerkiksi lähipalveluista, kohdistetaan ajatus yleensä lähinnä terveydenhoitoon. Unohdetaan usein, että esimerkiksi vammaisten ja ikäihmisten asumispalveluiden pitää olla lähipalvelua. Se on tärkeää, lähellä olevaa sosiaalipalvelua.

Kullekin hyvinvointialueelle tulee luonnollisesti vammaisneuvostot kuulemis- ja vaikuttajakanavaksi. Toivon myös kuntiin jäävän jatkossakin omat vammaisneuvostot, tarpeelliseksi vastinpariksi alueelliselle. Yhteistyö on näinkin tarpeen.

Vammaisuus on elämänmittainen tila – ei hetken probleema.

ISMO PORTIN

Uusimmat

Fingerpori

comic