Mielipiteet

Vanhan ajan rantabulevardi palasi

Keskuskatu 7:n talossa toimi vuonna 1950 Forssan Huonekalu ja Matto -niminen liike johon Erkki Kaakinen 15-vuotiaana tuli juoksupojaksi ja kuljetti kaverinsa kanssa käsirattailla huonekaluja forssalaisiin koteihin. Kuva: Erkki Kaakinen
Keskuskatu 7:n talossa toimi vuonna 1950 Forssan Huonekalu ja Matto -niminen liike johon Erkki Kaakinen 15-vuotiaana tuli juoksupojaksi ja kuljetti kaverinsa kanssa käsirattailla huonekaluja forssalaisiin koteihin. Kuva: Erkki Kaakinen

Forssan kaupunki teki hyvän työn, kun remontoi Kauppakadun uuteen kuntoon vuoden 1950 miljöötä tavoitellen. Nyt on mukava muistella sitä nuoruuden hienoa maisemaa, joka on kauniina muistona nuoruudestamme, kun juuri vihittynä parina muutimme asumaan yhden huoneen asuntoon Rautatienkadun ja Käsityöläiskadun kulmassa olleen puutalon toiseen kerrokseen. Kodistamme oli lyhyt matka siirtyä käsikynkkää kävellen Kauppakadulle paseeraamaan ja katselemaan lähes jokaisessa talossa olleita kauniiksi aseteltuja ja koristeltuja näyteikkunoita, jotka tasaväkisesti kilpailivat kauneudesta Puistolinnan ikkunoiden kanssa.

Kauppakatu alkoi Turuntiestä ns. Kanttin kulmasta jatkuen Loimijoen suuntaisena läpi kauppalan aina tehtaan portille asti, jossa porttivahdin kopin edestä käveltiin ja pyöräiltiin tehdasalueelle. Kauppakatu oli ajoradoiltaan hiekkapintainen, vain osittain kivettyjä ja reunoilla oli kapeat pyöräilijöille ja kävelijöille tarkoitetut sileät polut.

Pieniä ja vähän isompia puutaloja oli kadun molemmin puolin ja miltei jokaisessa oli liike, ”putiikkki”, joissa myytiin ruokaa ja pientavaroita. Oli myös pelkkiä ruokakauppoja, joiden omistaja yleensä oli Osuusliike Tammi. Oli Makkee-Koskisen ruokakauppa, Tukkutuomen vaatekauppa ja paljon muita kauppoja joita tässä ei voi luetella. Katu oli nimensä mukaisesti Kauppakatu, isolla kirjaimella.

Kauppalan komein hotelli nimeltä Maakunta oli noin puolivälissä kadun oikealla puolella. Hotelli paloi, vain osa on jäljellä vieläkin. Vastakkaisella puolella olleen Forssan Lehden toimitalon palokunta pystyi suojelemaan.

Kadun ajoradan pinnassa kolisseet sadat likakaivojen kannet on poistettu. Musta asfaltti saa varmaan pian runsaasti valkoista viivoitusta, punaiset kivetykset ja marmoriset reunakivet antavat yhdistelmälle oman värisävynsä. Kun vielä löytyisi ihmisiä, jotka perustaisivat ainakin joka toiseen taloon pikkuisen liikkeen, jotka houkuttelisivat kauniille kadulle kansaa, niin toivottu tavoite olisi saavutettu. Katusuunnittelijoilla on varmaan ollut hyvät työpöydät, koska tulos on ainakin kirjoittajan silmää tyydyttävä.

Uusimmat

Fingerpori

comic