Mielipiteet

Vanhassa vara parempi

Kiitos Tammelan kunnalle ja seurakunnalle arvokkaasta ja hyvin hoidetusta 102-vuotisitsenäisyyspäivämme juhlatilaisuudesta.

Hyvän juhlapuheen ja muun ohjelman lisäksi suurta arvokkuutta tilaisuuteen antoi Teuron Torvet sekä lasten muistaminen kunniakirjoin ja kukkasin. Ilo oli kuunnella runonlausunta- ja lauluesitystä sekä Veteraanikuoroa ilman äänentoistolaitteistoa.

Kiitos myös Hannu Mäkelälle, kun annoit ohjeet, miten arvokas Veteraanin iltahuuto kuunnellaan kuoron esittämänä. Missä olivat muuten kuntamme nuoret päättäjät ja virkamiehet?

Kiinnostuksella katselin, kuinka hyvässä kunnossa olivat yhtenäiskoulun eteisaulan, käytävien ja ruokalan tilat, samoin rappukäytävä juhlasaliin oli jämäkkää ja priimaa rakennetta. Itse juhlasalin lattia, seinät ja kattorakenteet olivat mielestäni loistokunnossa. Edellä olevissa tiloissa ei ole pikaista tarvetta saneerauksiin.

Juhlan avauspuheenvuorossa, jos oikein kuulin, viitattiin innoilla vanhan koulun purkamiseen ja uuden rakentamiseen, kun on kuulemma tarvetta katsella tulevaisuuteen 12 miljoonan euron uhrauksin.

Oppimisen laatua parantavat vain laadukas opettaminen ja asialliset koulutilat, myös hyvät kotiolot. Toistasataa vuotta vanha kyläkoulu Teurolla on tuottanut 2000-luvulla kaksi tohtoria ja siihen on päästy muilla arvoilla kuin uusilla koulutiloilla.

Vanhan koulun purkamisesta ja uuden koulun rakentamisesta päätettiin valtuustossa niukalla äänten enemmistöllä. Minusta näin suuri rakentamispäätös tulisi tapahtua reilulla äänienemmistöllä. Tuntekaahan vastuuta, päättäjät

Suurempi tarve vanhan purkamiselle olisi kunnantalossa kuin yhtenäiskoulussa. Uusikin rakennus on parinkymmenen vuoden päästä vanha, ja uuden rakentamisessa on aina riskinsä, siinä voidaan myös hyvin helposti epäonnistua.

Kaikki suunnittelijat tarvitsevat tilaajan puolelta rautaisen vetäjän, joka pystyy kyseenalaistamaan varsinkin arkkitehdin tekemät suunnitteluratkaisut. Arkkitehdit tekevät suunnitteluratkaisunsa ulkonäön perusteella, jolloin useimmiten toimivuus kärsii.

Edellisen kirjoitukseni jälkeen olin pettynyt, kun kukaan poliitikko tai virkamies ei ottanut minuun yhteyttä, ei läheltä, ei kaukaa. Kylläkin usealta kuntalaiselta sain suurta kiitosta kirjoituksestani. Kuvittelin, että edes kunnanjohtaja olisi kutsunut minut aamukahville ja kuunnellut pitkän kokemuksen ääntä.

Tulee mieleeni erään arvostetun ystävän ja poliitikon sanat: ”Kun et Heikki ole politiikassa mukana, niin sinun sanoillasi ei ole mitään painoarvoa”. Niinhän se on. Poliitikot julistavat vankkaa yhteistyötä ennen vaaleja, mutta ei enää sen jälkeen.

Muistakaa poliitikot: Virkamiehet tulevat ja menevät ja useat maksavat virka-ajaltaan veronsa muualle, mutta velat jäävät meidän kuntalaisten maksettaviksi, meidänkin Pirkon kanssa 1.1.2020 alkaen.

Fingerpori

comic