Mielipiteet

Vanhassako vara parempi?

Muistan hyvin, kun Emmi Lintonen vastavalittuna forssalaisena kuntapoliitikkona muutama vuosi sitten n. 26-vuotiaana antoi Forssan Lehteen haastattelun, jossa hän kehui meitä konkaripoliitikkoja ja kertoi kuuntelevansa tarkalla korvalla meidän kokemuksen tuomaa osaamista. Vaikka hän kuuntelikin meitä, ei hän unohtanut tietenkään omia nuoren mielipiteitään. Hänellä olikin sovittelevaa ja raikasta kokonaisnäkemystä ja uskallusta kuntapoliitikon ensiaskelissa.

Arvostin silloin todella paljon Emmin tapaa osoittaa arvostustaan meitä konkaripoliitikkoja kohtaan. Hän ei karsinoinut meitä vuohiin eikä lampaisiin eikä alkanut opettaa, arvostella tai muuttaa iän tuomaa kokemuspohjaa, joiden pohjalta me vähän ikääntyneemmät poliitikot teemme päätöksiä kuntalaisten parhaaksi.

Tarkastelin Kuntaliiton laskelmia ja niiden mukaan (v. 2019) oma ikäryhmäni 70–74-vuotiaat ovat Forssan suurin ryhmä, 1567 ihmistä, joista miehiä on 717 ja naisia 850. Kannan ikääni ylpeästi ja harkitsen vakavasti ehdokkaaksi asettumista tulevissakin kuntavaaleissa.

Meissä seitsemänkymppisissä on vielä virtaa. Siitä yhtenä todisteena onkin se, että Vihreät olivat yllättäen laittaneet Forssan suurimpaan ikäryhmään kuuluvan ja lähes ikäkollegani Alpo Suhosen keskustelemaan Forssan seudun ja koko Suomen tulevaisuudesta lauantaina Vorssa-Areenalle. Meidän ikääntyneimpienkin visioita tarvitaan tulevaisuutta rakennettaessa. Ei vain nuorten ja keski-ikäisten. Kaikkien näkemyksiä tarvitaan.

Tätä valtuustokautta miettiessäni ja peiliin katsoessani, niin kuin joku kehotti tekemään, voin myös todeta, ettei yhtäkään päätöstä Forssan valtuustossa ole tehty niin, että johonkin ikäryhmään kuuluvat olisivat ajaneet yhdessä joitain asioita. Ikä ei ole ollut ikinä se syy, joka olisi määritellyt päätöksiä. Tärkeintä ovat kuntapäättäjän arvot, asenteet, kokemus ja osaaminen, jotka ovat aina päätöksen teon taustalla. Ja niin ne ovat varmastikin myös tulevissakin valtuustoissa kautta koko Suomen.

Pitkää ikää meille kaikille toivottaen,

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti