Mielipiteet

Vanhemmille oikeus taukoon – Tarvetta olisi ennen kaikkea matalan kynnyksen lastenvahtipalvelulle

Lyhytaikaiselle lastenvahtipalvelulle voi olla tarvetta. Kuva: Sara Aaltio
Lyhytaikaiselle lastenvahtipalvelulle voi olla tarvetta. Kuva: Sara Aaltio

Nykypäivän vanhemmuudessa iso osa ongelmista juontuu nähdäkseni siitä, että vanhempien odotetaan suoriutuvan lapsistaan hyvin pitkälti yksin. Töiden jälkeen odottaa ruoanlaitto, pyykit, siivoaminen, harrastuksiin kuskaaminen ja muu. Koko kylä ei enää kasvata ja mikäli lähellä ei asu esim. auttamaan kykeneviä isovanhempia, voivat vanhemmat aikaa myöten väsyä rumbaan. Suotta ei puhuta ruuhkavuosista.

Kunnalta/FSHKY:ltä on saatavissa perheille apua mm. kotipalvelun muodossa, mutta käytännössä perheissä pitää olla jotain erityisiä ongelmia sen piiriin päästäkseen. Jos ongelma on vaikkapa ”pelkkä” yksinhuoltajan väsyminen ihanien mutta intensiivisten lasten ympärivuorokautiseen seuraan, ei hän välttämättä saa kotiapua päästäkseen vaikka käymään yksin kaupassa tai lenkillä.

Nähdäkseni tarvetta olisi ennen kaikkea matalan kynnyksen palvelulle, jolla voitaisiin ennalta ehkäistä vakavampaa vanhempien väsymistä ja sitä kautta edesauttaa myös lasten hyvinvointia. Voisiko vanhemmille siis ajatella eräänlaista lomitusmallia, jossa kunnalta voisi tilata vaikka kymmenen kertaa vuodessa lastenvahtipalvelua, joka olisi perheelle ilmaista?

Ei siis asetettaisi ylimääräisiä kynnyksiä, vaan jos kiintiössä on vielä käyttämättömiä kertoja, saisi parin, kolmen tunnin mittaisen lastenhoidon, mikäli lastenvahti vain olisi saatavilla. Tilapäiseen lasten vahtimiseen voitaisiin käyttää siihen halukkaita paikallisia nuoria, jotka samalla saisivat arvokasta työkokemusta ja mahdollisesti myös asiakkaita niistä vanhemmista, jotka tarvitsevat lastenvahtiapua kunnan myöntämää kiintiötä useammin.

Samalla vanhemmat oppisivat ottamaan ongelmatilanteissa yhteyttä kunnan palveluihin ja palveluiden piiriin saataisiin myös isompien pulmien kanssa painivia perheitä.

Fingerpori

comic