Mielipiteet

Vanhojen kotimaisten elokuvien viehätys – Varsinkin eläkeläisille ne ovat kiinnostavia katsottavia

Elokuvaohjaaja Matti Kassila (1924–2018) kuvattuna 1998. Kuva: Markku Tanni
Elokuvaohjaaja Matti Kassila (1924–2018) kuvattuna 1998. Kuva: Markku Tanni

Päivisin TV1 lähettää vanhoja suomalaisia elokuvia. Eläkeläiselle ne ovat kiinnostavia katsottavia, vaikka suurin osa niistä ei erikoisen korkeaa elokuvallista taidetta edustakaan. Niissä on kuitenkin monia viehättäviä ja kiinnostavia asioita, kuten tuttuja näyttelijöitä tai kauniita kotimaan maisemia ja historiaamme liittyviä tarinoita, joiden vuoksi niitä mielellään katsoo.

Joukossa on kuitenkin myös eräitä hienoja elokuvia. Jälleen kerran tv esitti Valentin Vaalan ohjaaman ”Juurakon Hulda” -filmin. Sehän perustuu Hella Vuolijoen tekstiin kuten eräät muutkin suomalaiset yhteiskunnallisiin asioihin kantaa ottavat elokuvat. Vuolijokihan tuli tunnetuksi paitsi kirjailijana ja liikenaisena myös vasemmistolaisena kulttuuripoliitikkona. Tässä suomalaisen elokuvan mielestäni kiinnostavimpaan kuuluvassa elokuvassa otetaan kantaa voimakkaasti myös naisten asemaan kolmekymmenluvun suomalaisessa yhteiskunnassa. Elokuvan onnistumiseen vaikuttivat suuresti erinomaiset pääosan esittäjät Irma Seikkula ja Tauno Palo. Kummatkin olivat hienoja luonnenäyttelijöitä, jotka olisivat varmaankln suuressa maailmassa esiintyessään olleet loistavia tähtiä

Tauno Palo oli suvereeni komediaesiintyjäkin, jonka voi todeta esim. kotimaisten elokuvien parhaimmistoon kuuluvassa Matti Kassilan ohjaamassa ”Hilman päivät” -elokuvassa.

Kassilan ohjaamia ovat paljon kiitosta saaneet ”Komisario Palmu” -elokuvat. Kassilan ohella ohjaajista merkittävimpiin kuuluvana pitäisin myös Edvin Lainetta. Hän oli itse erinomainen näyttelijä. Laine oli ohjaajana suomalaisen maalaiselämän kuvaajana suomalaisista parhaimpia. Hänen Väinö Linnan teksteihin pohjaavat työnsä edustavat kotimaisten elokuvien parhaimmistoa. Laineen ohjaama oli klassikkoaseman saavuttanut ”Tuntematon sotilas” -elokuva.

Nuo keskipäivällä esitettävät kotimaiset elokuvat ovat varmaankin monelle ikäihmiselle arvokkaita piristäjiä ainakin koronapandemian pitkistyttämässä eläkeläiselämässä eikä niiden esittämiskäytäntöä tule lopettaa, kuten jotkut nuoremmat kuulemma haluavat.

Uusimmat

Fingerpori

comic