Mielipiteet

Vanhustemme yksinäisyys koronapandemian ja sen aiheuttamien rajoitusten vuoksi

Ikäihmiset ovat eristäytyneet neljän seinän sisälle. Kuva: Esko Tuovinen
Ikäihmiset ovat eristäytyneet neljän seinän sisälle. Kuva: Esko Tuovinen

SARS-CoV-2-viruspandemia on kurittanut, sairastuttanut ja tappanut meitä jo runsaan vuoden verran . Taudin ikeestä ei näyttäisi olevan ulospääsyä ainakaan lähikuukausina merkittävistä rajoituksista huolimatta niin sosiaalisen kanssakäymisen kuin muillakaan virikkeellisillä sektoreilla, jotka kaikki ovat enempi taikka vähempi suljettuina uimahalleista, kirjastoista sekä julkishallinnollisista palveluista lähtien.

Suurella osalla ikäihmisiämme ei ole digitaalisen median ja tiedonvälityksen tietotaitoja, minkä seurauksena vanhuksemme potevat vakavaa yksinäisyyttä josta muun muassa YLE TV1 uutisoikin 18.3. lähetyksessään. Tilastollisesti tiedossa on, että vanhusten itsemurhat ovat jonkin verran nousseet koronapandemian aikana, mikä voitaneen tulkita suoranaiseksi mielenilmaukseksi ja avunhuudoksi: ”Älkää jättäkö minua asumukseeni yksin!”

Vanhukset, jotka osaavat käyttää digitaalista mediaa, lähettelevät sähköposteja tuon tuostakin läheisilleen ja lähipiirilleen ihan heidän tuskastumiseensa asti yrittäen tehdä ”tikusta asiaa” jos jostakin asiasta allekirjoittanut mukaan lukien. Se on se ainut ”oljenkorsi” ainakin minulle niin kutsutusti ”junantuomalle somerolaiselle” sosiaalisten kontaktien rajoittuessa lähes yksinomaan lapinporokoirani Renen ulkoiluttamiseen pyöräilyineni!

Uusimmat

Fingerpori

comic