Mielipiteet

Vanhusten itsemurhat, vaietut häpeät

Vanhusten yksinäisyys lisää itsemurhariskiä. Kuva: Seppo Pessinen
Vanhusten yksinäisyys lisää itsemurhariskiä. Kuva: Seppo Pessinen

Vanhusten itsemurhista ei valtiovalta puhu eikä pukahda yhtikäs mitään, vaan ne verhoillaan ikään kuin ”salaisuuden albaan” yhteiskunnallisina ”lieveilmiöinä” kuin niitä ei tapahtuisi laisinkaan.

Tosiasia kuitenkin on, että keskimäärin noin 180 yli 65-vuotiasta vanhusta tekee itsemurhan vuosittain ”trendin” ollessa nouseva. Näistä jokainen on liikaa sekä estettävissä, kun vain toimeen tartuttaisiin tunnustamalla tosiasiat – niin kuin ne yhteiskunnassamme tätä nykyä ovat elikkä rempallaan kuin niin kutsutut ”Jokisen eväät”!

Suurimmillaan itsemurhien määrät olivat lamavuonna 1990, jolloin miehet tekivät 1193 ja naiset 319 itsemurhaa maassamme, jolloin härski talouden uusjako suoritettiin. Tästä monet henkikultansa jollakin lailla kuin ihmeen kaupalla säilyttäneet vieläkin kärsivät ja maksavat ”lunnaitaan”.

Maassamme elää kituuttaa yli puoli miljoonaa kansalaista OECD:n asettaman taloudellisen köyhyysrajan alapuolella mukaan lukien laskematon määrä vanhuksia, joiden vähäiset varat eivät riitä enempää ruokaan kuin lääkkeisiinkään huvituksista kuten esim. teatterikäynneistä puhumattakaan.

Vanhusten taloudellisiin vaikeuksiin velkaantumisineen kun lisätään vielä psykososiaalinen eristäytyneisyys ja yksinäisyys, joihin nykyinen maamme hallitus lienee yli 70-vuotiaiden lakisääteisesti määräämällään koronakaranteenillaan osaltaan syyllistynyt, lienee ”syy-seuraus” -suhde toteennäytetty, kun itsemurhariski kasvaa iän myötä ollen suurin yli 75-vuotiaiden ikäryhmissä.

Tutkijat ovatkin yllättyneitä, kuinka suurta riskiä vanhuksen yksinäisyys näyttelee itsemurhatilastoissa. (Lähteet: Terveyden ja Hyvinvoinnin laitos, Suomen Lääkärilehti 23/15, Potilaan Lääkärilehti).

Vanhuus ei saa olla kirous vaan on yhtä arvokas, yhtä ainutkertainen jokaiselle meistä ihan niin kuin lapsuus, nuoruus ja keski-ikäkin!

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti