Mielipiteet

Vanhustenhoito unohtui sujuvasti

Poliitikot käänsivät ketterästi vanhustenhuoltoasian vaalikeskusteluksi ja ay-väki lisäväen tarpeeksi (kahvittelutilaan) ja palkkakysymykseksi. Vaalit, kun ovat ohi, niin meistä vanhuksista ei välitä kukaan.

Vanhusten huolto ei muutu hoidoksi ”nolla pilkku jotain”, vaikka se kirjoitettaisiin kuinka moneen lakiin.

Maanantaina 3.2.19 muuan pitkäaikainen poliitikko puhui radiossa oikein paatoksella, että lakiin on saatava, jotta saadaan ”sanktiot”, hän moneen kertaan painotti sanktioita ja ettei muuten saada asioita kuntoon. Ei asioita sanktioilla hoideta, vaan tekemällä sopimukset niin, että ne sisältävät myös sanktiot ja toimimalla sen jälkeen sopimusten mukaan.

On myös väärin harhauttaa ”vaalikarjaa” puhumalla ainoastaan yksityisistä palveluntarjoajista, tilanne ei ole ainakaan parempi, jos ei ehkä huonompikaan kunnallisella puolella, vaikka juuri sieltähän löytyvät valvojina ja päättäjinä poliitikot ja ay-väkeäkin.

Aikanaan yritin sähköpostilla useaan kertaan ottaa yhteyttä HyKynkin johtajaan vanhustenhuoltoon liittyvissä asioissa, mutta en onnistunut. Sähköpostilla siksi, että jää mustaa valkoisella, no nyt jäi mustaa minun puolelta, mutta kuntayhtymän puolelta todella vitivalkoista ja tuskin laista olisi ollut apua.

Mitä sitten pitäisi tehdä? Hyvä kysymys olisi ja on useampien poliitikkojen ym. vastaus. Tämän jälkeen kerrottaisiin ja taas todella paatoksella ”kriteereistä, strategioista, toimintasuunnitelmista, laadusta ja laatupisteistä, henkilöstön hyvinvoinnista, kilpailutuksen kehittämisestä, sanktioista, riskien hallinnasta jne. jne. jne. Ennen vanhaan sanottiin, että niin puhuvat kuin ”rahattomat lehmän ostajat”. Hei!! unohdin tuosta luettelosta kokonaan ”digitalisaation” ja sen tuoman lisäarvon vanhusten hoidon kehittämisessä sekä tiimityön tuottamat valtavat mahdollisuudet. Holjia sanoja!

Tarvitaan todella iso asennemuutos, aloittaen johtajistosta ja siitä eteenpäin läpi koko organisaation. Pienen pieni alku olisi jo pelkästään se, että puhuttaisiin hoidokeista eikä asiakkaista. Konsultismia (konsultteja selvittämään) vanhustenhuollon muuttamisessa -hoidoksi ei tarvita, koska asioita pitää muuttaa eikä ainoastaan puhua ja luoda strategioita. Konsulteilla kun ei ole edes vastuutakaan, jos kellään, noista ratekioista.

Ongelmaksi tässä tulee uskaltavat, pätevät (pätevällä tarkoitan muutakin kuin kirjansa oppinutta) ja asiat loppuun vievät vetäjäporukat. Ay-liikettäkin tarvittaisiin mutta kokemukseni mukaan he menevät EI, ei ja ei-sanan taakse tavallaan piiloon.

Keijo Ventolaseuraavaa huoltoon tulevaa polvea

Uusimmat

Fingerpori

comic