Mielipiteet

Vanhusystävälliseksi kaupungiksi

Yhteiskuntapolitiikan professori Tapio Kröger, joka johtaa Jyväskylän yliopiston ikääntymisen ja hoivan tutkimuksen huippuyksikköä on todennut: ”Miljardi euroa lisää vuodessa nostaisi Suomen vanhustenhuollon Pohjoismaiselle keskitasolle.” Samaan aikaan, kun olemme pudonneet Pohjoismaiden tasosta vanhuspalveluissa, olemme keskellä surullista skandaalia. Olemme joutuneet lukemaan ja kuulemaan uskomattomista laiminlyönneistä, jotka ovat kohdistuneet heikossa asemassa oleviin vanhuksiin. On häpeällistä, että vanhuksia kohdellaan huonosti Suomessa.

Sipilän hallitus kumosi edellisen hallituksen parannukset vanhustenhuoltoon vuoden 2017 alusta. Hallitus karsi kuntien velvoitteita, vanhuspalvelujen henkilömitoituksen sääntelyä ja säästi vanhusten laitoshoidosta. Sipilän hallitus arvioi saavansa näin useamman sadan miljoonan euron säästöt. Tällaisten tehtyjen säästöjen jälkeen olikin ikävää kuunnella Kokoomuksen Orpon ylimielistä kommentointia eduskunnan kyselytunnilla, kun hän väitti, ettei hoitajamitoituksella olisi muka väliä. Orpo viisasteli desimaaleilla ja oli samalla puheissaan kansainvälisten terveysjättien juoksupoika. On päivänselvää, että hoitajamitoituksen nostamisella on väliä. Mitä enemmän ihmisiä työskentelee vanhuspalveluissa, sitä parempaa ja kunnioittavampaa hoitoa voimme tarjota vanhuksillemme.

Eduskunnassa keskustelun pitäisi nyt keskittyä pelkästään siihen, mistä miljardi vanhustenhuoltoon löydetään niin, että vanhuksillemme tarjottaisiin turvattu vanhuus. Nyt pitää löytää yhteinen sävel hallituksesta oppositioon.

On myös tärkeää, että jokainen suomalainen kuntapäättäjä tutkii ja selvittää, miten oman kunnan vanhuspalvelut ovat järjestetty ja ovatko ne kunnossa. Se on meidän kaikkien kuntapäättäjien velvollisuus. Asia on myös kirjattu vanhuspalvelulain viidenteen pykälään, jossa todetaan, että kaikissa kunnissa on tehtävä suunnitelma ikääntyneen väestön tukemiseksi. Suunnitelmassa on arvioitava ikääntyneen väestön hyvinvoinnin tilaa, ikääntyvälle väestölle tarjolla olevien palvelujen riittävyyttä ja laatua sekä ikääntyneen palvelutarpeeseen vaikuttavia tekijöitä. Kohtia on useita ja ne on tehtävä valtuustokausittain. Toivottavasti lain edellyttämällä tavalla on toimittu kaikissa suomalaisissa kunnissa.

Forssan seudulla Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymä ostaa vanhuspalveluja yksityisiltä yrityksiltä Attendolta ja pahamaineiselta Esperi Carelta. Tilanne ei edellä mainituissa yrityksissä ole ollut hyvä mm. henkilömitoituksen osalta Forssassakaan. Muitakin ongelmia on ollut. Nyt olisikin tärkeää tietää, miten FSHKY:n hallitus on reagoinut henkilömitoituksessa jo useana vuonna esillä olleisiin ongelmiin, joihin myös aluehallintovirasto on ottanut kantaa. Onko valvonta ollut kunnossa?

Forssa on lapsiystävällinen kaupunki. Forssan on oltava myös vanhusystävällinen kaupunki. Tekoja!

 

Emmi Lintonen
Forssan valtuuston 1.vpj, eduskuntavaaliehdokas (sd.)

Uusimmat

Fingerpori

comic