Mielipiteet

Vapaus valita – On aika miettiä omia keinojaan vaikuttaa siihen, ettei eläinten hyväksikäyttö enää jatku

Turkiseläin häkissään Kuva: Tapio Tuomela
Turkiseläin häkissään Kuva: Tapio Tuomela

Meille ihmisille on vapaus tärkeää. Nyt kun korona on asettanut meille rajoituksia ja sääntöjä, joita tulisi noudattaa, on suorastaan tuskallista todeta, ettei meidän vapautemme olekaan juuri nyt niin rajatonta. Ahdistuksesta, masennuksesta ja toivottomuudesta puhutaan paljon. Tämä on väliaikainen tilanne, silti koemme tämän kovin raskaana. Ja kuitenkin, meillä on vapaus valita.

Lähes kaikki meistä voivat avata oven ja lähteä ulos. Voimme myös vetäytyä yksinäisyyteen niin halutessamme. Saamme tarvitsemamme ravinnon ja vettä juodaksemme. Terveyden hoitokin toimii. Olen onnellinen valinnan vapaudestani, sanan vapaudestani ja mahdollisuudestani tehdä jotain hyvää näiden kahden ensin mainitun ansiosta.

Olen onnellinen, jos voin tehdä pienenkin teon heidän puolestaan, joilla ei vapauksia ole. Häkkeihin kahlitut, saastan ja kuolleiden lajitovereidensa kanssa elävät eläimet tarvitsevat puolestapuhujia. He, joilla vankeus, ahtaus ja ahdistus ovat joka hetki läsnä. Ahdistus tuo mukanaan vakavia häiriökäyttäytymisen muotoja, jopa kannibalismia. Hoitamattomat vammat ja sairaudet tuovat lisää kurjuutta.

Lopulta tämä kärsimys päättyy kaasukammioon. Ehkä tuhoamisleirit eivät olekaan historiaa!

Vapaus tarkoittaa myös vastuuta, sitä että tutkiskelee itseään ja valintojaan, näkee niiden vaikutuksen muihin eläviin olentoihin. Kysyy, onko minulla oikeus aiheuttaa muun lajisille kärsimystä ja kuolemaa. Onko oikeus asettaa itsensä etusijalle muista piittaamatta. Väkivaltaa ja julmuutta vastaan on noustava! Tärkeintä on auttaa heitä, jotka eivät voi puhua puolestaan. Avuttomien auttaminen tuo elämään sellaisen tarkoituksen ja ilon, mitä mikään tavara tai raha ei milloinkaan voi antaa.

Perjantai 27.11. oli turkiton perjantai, päivä, jolloin muistettiin kaikkia turhuuden ja turhamaisuuden vuoksi kuolleita eläimiä. On aika miettiä omia keinojaan vaikuttaa siihen, ettei eläinten hyväksikäyttö enää jatku. Eläin tarvitsee turkkinsa, me emme. On aika ymmärtää, että pienikin pala turkista on yhden eläimen koko tuskainen elämä. Turkis ihmisen käytössä on historiaa, menneisyyttä, mautonta ja vastenmielistä. Kuka haluaa kantaa sitä leimaa, jonka turkis antaa?

Käytetään vapautta valita eletäänkö tätä päivää vai eilistä. Annetaan vapaus heillekin, jotka tarvitsevat sen saamiseen meidän kaikkien apua.

Uusimmat

Fingerpori

comic