Mielipiteet

Vappuna 2021 ajankohtaista sote ja kouluverkko – Sivistyslautakunnan päätös oli silmänkääntötemppu

Sivistys- ja tulevaisuuslautakunnan Lotta Saarenmaa ja Vesa Niininen ottivat vastaan kansalaisadressin Talsoilan koulun vanhempainyhdistyksen Jenni Tuomiselta tiedotusvälineiden edessä maanantaina. Kuva: Lassi Puhtimäki / FL
Sivistys- ja tulevaisuuslautakunnan Lotta Saarenmaa ja Vesa Niininen ottivat vastaan kansalaisadressin Talsoilan koulun vanhempainyhdistyksen Jenni Tuomiselta tiedotusvälineiden edessä maanantaina. Kuva: Lassi Puhtimäki / FL

Joitakin vuosia sitten pidin vappupuheeni Forssan torilla hyvin pienelle kuulijakunnalle, vain kourallinen kuulijoita oli läsnä. Sääolosuhteet olivat tuolloin poikkeuksellisen huonot, räntää satoi vaakatasossa, vain muutama aste lämmön puolella.

Asiat ja ongelmat olivat lähes samankaltaisia kuin nytkin koronalla ja sotella höystettynä. Keskityn tällä kertaa ainoastaan paikallisiin kysymyksiin ja asioiden hoitoon tai hoitamattomuuteen. Yksi perusasioistamme on, miten järjestämme terveydenhuoltomme jatkossa (mahdollisen soten jälkeen).

Forssalaisten ja koko seutukuntamme selkeä ja yksimielinen tavoite on palveluiden säilyttäminen nykyisellään lähipalveluina. Forssan seutuhan on kyseisen sote-uudistuksen tehnyt jo vuonna 2014, joten olemme asiassa selkeässä etulyöntiasemassa verrattuna moniin muihin seutukuntiin, joissa haetaan Forssan seudun mukaista toimintamallia. Tästä mallista meidän on syytä olla ylpeitä ja pitää siitä kiinni, siitä huolimatta, että jopa oman seutukuntamme osa luottamushenkilöistä on väen väkisin työntämässä hyvin toimivia tarpeellisia ja laadukkaita toimintoja muualle.

Koulukysymykset ovat nousseet polttavaksi aiheeksi forssalaiseen keskusteluun. Totaalisen virhearvioinnin ja eräiden poliittisien ryhmien painostuksesta alkunsa saanut monitoimikeskuksen rakentaminen on saattamassa forssalaisen kuntatalouden syvään taantumaan, puhumattakaan henkisestä ahdingosta, koskien lapsiamme ja heidän läheisiään. ”Monari”-hankkeen maaliin saattamiseksi on käytetty asiaan sitoutuneiden virkamiesten toimesta kaikki toimenpiteet, jotka ovat jatkuvasti muuttuneet tilanteen mukaan, jotta maaliin päästään. Kyseinen hanke on jo nyt maksanut satojatuhansia euroja suunnitteluineen virkamiesten palkkoineen, tutustumismatkoineen yms.

Kouluverkoston uudelleen järjestely tulee ajankohtaiseksi silloin, kun luonnollinen oppilasmäärä laskee luontaisesti ja pysyvästi alle oppilasmäärän, jolloin ei ole mielekästä ja järkevää jatkaa toimintaa ko. kouluissa. Jokaisessa ratkaisussa pitää olla vahvat perusteet huomioiden lasten etu, ei niin kuin nyt ollaan tekemässä pitkän tähtäyksen suunnitelmissa taloudelliset perustelut, jotka koskevat opettajien määrän supistamista ja lapsien ahtamista suuriin kokonaisuuksiin. Edellä mainitut mahdolliset ”säästö”tavoitteet tulevat maksamaan erilaisin korvaavin toimenpitein enemmän kuin nyt oletetut mahdolliset ”säästöt.”

Sivistyslautakunnan päätös siirtää Talsoilan koulun lakkauttaminen tulevaisuuteen (yli vaalien) oli silmänkääntötemppu, jossa joidenkin päättäjien oli yleisen mielipiteen mm. adressi ja vaalien läheisyyden vuoksi otettava aikalisä saattaakseen asian loppuun pienellä viiveellä. Koulut ja niihin liittyvät asiat tulevat puhuttamaan meitä vaalien jälkeenkin. Kuntalaisten on oltava tässä asiassa jatkuvasti hereillä ja seurattava nyt ja jatkossa, miten heidän valitsemansa valtuutetut toimivat kyseisessä asiassa.

Forssalaisessa kunnallispolitiikassa pitää palata sopimisen ja keskustelun kulttuuriin, jossa kaikkia näkemyksiä kuullaan ja kunnioitetaan myös kansalaismielipiteille annettava arvoa mm. (Ruostejärven leirikysymys on hyvä esimerkki, 4000 kannanottoa.) Meillä on hyvin pitkälle vain ja ainoastaan yksi totuus vallitsevana ja se on kokoomuksen sekä heitä myötäilevien linja, vahvasti virkamiesten ohjauksessa. Kaikenlaiset muut mielipiteet ja kannanotot leimataan useinkin naurun hörähdysten saattamina populismiksi.

Hyvää Vappua kaikille

Uusimmat

Fingerpori

comic