Mielipiteet

Varjobudjetit kuutamolla

On se aika aikakirjoja, kun oppositio on esitellyt varjobudjettejaan. Perussuomalaiset jatkavat loistamistaan asiakysymyksissä laatimalla budjetin, jossa on puolen miljardin heitto, mutta puuttuva raha saataneen irti maahanmuutosta. Ehkä juuri siksi Pauli Vahteran laskelmat humanitaarisen maahanmuuton kustannuksista on kaivettu esiin. 3,2 miljardin kustannus on huomattava, mutta myös täysin väärä. Vahtera oli jättänyt laskelmiksi väitetystä arviostaan tulopuolen pois ja lisännyt menoihin sellaisiakin lukuja, jotka eivät sinne edes kuulu, mutta kun Huhtasaaren vetämänä asiaa tarpeeksi rummutettiin, ei VM:n lausuntoa Vahteran arviosta noteerattu mitenkään.

Maahanmuuton kustannuksista pitää toki puhua enemmänkin, mutta ei keskustelua voi käydä väärän tiedon ja suoranaisten valheiden pohjalta. Roskamedioista kuulemma löytyy totuus, joka ei kuitenkaan kestä tarkastelua yhtään. Omaa ajattelua vahvistava asia ei ole mikään totuus, ja kun tämän kyseenalaistaa, siirrytään asian sijaan kritisoimaan sen esittäjää.

Persut nyt tosin pistävät kylmän kahvinkin maahanmuuton syyksi. Kuten postilakon. Tästä ajatuksenjuoksun akrobatiasta paljastuu, että persut ovat tyynesti hyväksyneet, että maahanmuuttajat tekevät halpatyöt ja että ay-liikkeen tukemisen halpatöitä – ongelman ydintä – vastaan ei ole heille vaihtoehto. Työväenpuolueeksi mieliviä Perussuomalaisia kun ei kiinnosta, että 80% Postin henkilökunnasta maanlaajuisesti ja 70% pääkaupunkiseudulla on itse asiassa suomalaisia eikä maahanmuuttajia. Sangen ikävä yksityiskohta, joka jo yksin vie pohjan koko touhulta, mutta kuten sanottu, asiakysymykset eivät ole persujen ydinosaamista. Persut haluavat lopettaa maahanmuuton, muttei halpatöitä, ja se myös heidän varjobudjetissaan näkyy.

Toinen oikeistopuolue Kokoomus sentään esitti hyvinkin rehellisesti näköisensä varjobudjetin, josta nostan oikein hattua. Siinä leikattiin taas etuuksia köyhimmiltä sekä työttömiltä ja veroja hyvätuloisilta. Tällaiset toimet kuulemma nostavat työllisyyttä. On se kumma, kuinka etenkin edellisten kahden hallituksen aikana se on päinvastoin kasvattanut tuloeroja, eriarvoisuutta ja lisännyt köyhyyttä, mutta ehkä se nyt toimisi. Jotenkin, jostain syystä.

Yhtä kummallista on, että yksi viime hallituksen lempilapsista, aktiivimalli, kumottiin ilman opposition vastalauseita, vaikka silläkin piti olla merkittävät positiiviset vaikutukset. Ne vaikutukset jäivät firmoille, jotka tarjosivat valtion piikkiin valmennuskursseja aina kättelytaidoista lähtien. Kaikki muut taisivat hävitä.

Ylipäätään olisi hyvä, että nykyinen hallitus ei sortuisi nauramaan esityksiä niihin perehtymättä, kuten edeltä hallitus teki, koska ehkä – ehkä niistä löytyy kaiken populismin seasta jotain kehittävääkin ideaa. Toivottavasti myös oppositio käyttää tilaisuutta hyväkseen, ja lähestyy asiaa kiihkottomasti asia edellä. Tuskin, mutta aina saa toivoa.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti