Mielipiteet

Varokaa katolta putoavaa lunta

Helsingissä lumen syvyys alkaa olla likipitäen Lapin luokkaa. Forssassa 20 senttiä vähemmän. Vielä ei näy lumenpudottajia, mutta heillekin löytyy lapiohommia kylässämme näin helmikuussa.

Alkaa olla se hetki vuodesta, että isännöitsijät tarkkailevat kattojen lumitilannetta. Jos ja kun se alkaa näyttää vaaralliselta, on syytä tilata erikoistunut firma hoitamaan homma. Lumenpudotusfirmalla on oltava voimassa oleva vastuuvakuutus ja soveltuvat työkalut. Ei teräviä lapioita, ei kankia, ei mitään, joka vaurioittaa kattoa.

Näistä työkaluista aiheutuneet vauriot havaitaan vasta sitten, kun on aika maalata katto tai jopa uusia kokonaan. Lumenpudotusfirmat ovat silloin jo loikkineet tiehensä eikä syyllisiä voida kuin epäillä.

Vastuu lumenpudotuksesta on siis ensisijaisesti taloyhtiön isännöitsijällä.

Onneksi kaupungissamme ei ole sattunut tietojeni mukaan yhtäkään lumitapaturmaa. Helsingissä ja muualla maassa niitä on tapahtunut useita, jopa kuolemaan johtaneita.

Yksi metri märkää lunta painaa 200–300 kiloa. Se kun alkaa valua katolta, niin horoppia alta pois jos ehtii.

Toistaiseksi sade on ollut höytylunta, natturaa ja höttyrää, mutta pian alkavat räystäät ja lumi tippua. Kun syynään ulos ikkunasta, näen jo metrisiä jääpuikkoja Kehräämön räystäällä. Kun ilma alkaa lämmetä, niin alkavat räystimet tippumaan ja voin viedä mäystimet vintille.

Keijo Wääri

Uusimmat

Fingerpori

comic