Mielipiteet

Vastakkainasettelun aika on ohi

Toimittaja Erkki Kuronen kirjoitti 7.4.2020 ilmestyneessä Forssan Lehdessä opiksi ottamisesta. Kolumnin dramaattinen sävy sai kenties lukijat huolestuneeksi – jopa pelästyneeksi. Kuronen vihjaili, että yksityiset yritykset olisivat jotenkin pahasta terveys- ja hoivapalveluiden tuottamisessa.

Eivät ne ole. Suomessa on yli 18 000 sosiaali- ja terveysalan yritystä. Ala on naisvaltainen ja suurin osa on yksinyrittäjiä. Etenkin tulevaisuudessa väestön ikääntyessä tarvitsemme yhä enemmän myös yksityisen puolen panosta mahdollisimman laadukkaiden palveluiden tuottamiseen – sulassa sovussa julkisen puolen kanssa. Ei vastakkainasetellen vaan yhteistyötä tehden.

Myös nyt korona-aikaan on nähty hienoa vetoapua yksityiseltä puolelta. Onpa suomalaisten koronanäytteitä jopa lennätetty Etelä-Koreaan asti analysoitavaksi, jotta testauskapasiteettia saataisi lisää. Paluulennolla Suomeen on tuotu suojavarusteita ja näytteenottoon tarvittavia materiaaleja.

Se siitä sotesta. Erityisesti jäi korpeamaan Kurosen kolumnin ivallinen sävy ulkosuomalaisia kohtaan nyt koronakriisin aikana.

Väheksyvästi lähti viesti suomalaisille ulkomailla asuville, nyt Suomeen palanneille: ”Kas, että nyt, kun heitä vähiten kaivataan.” Parahin Erkki, monet suomalaiset ovat olleet todella huolissaan ulkomailla asuvista sukulaisista ja ystävistään. Minä ainakin olen kaivannut heitä ja ollut huolissani vaikkapa vaihto-oppilaasta Italiassa, ex-kollegoista Belgiassa ja kavereista Fuengirolassa.

Ulkomailla asuvia suomalaisia on 300 000 ympäri maailmaa. Suomalaiset saavat kaikissa olosuhteissa tulla takaisin kotimaahan – se on perusoikeutemme.

Nyt 33:een ikävuoteen mennessä olen itse asunut neljä kertaa ulkomailla. Olen lähtenyt muun muassa työn perässä, kun ei Suomesta sellaista finanssikriisin jälkimainingeissa löytynyt. Kerran palasin Euroopan laidalta ikävistä oloista ns. maitojunalla koti-Suomeen kolmen kuukauden jälkeen. Tuntui todella hyvältä tietää, että minulla on turvapaikka. Se on Suomessa, nyt ja aina.

Se, että nyt korona-aikaan lentokentillä ei osattu ohjeistaa Suomeen palaavia matkustajia, ei todellakaan ollut kotiin palaavien syy. Suora karanteeni ja kielto käyttää julkisia kulkuvälineitä olisi ollut paikallaan, kuten nyt tiedämme. Toki monet varmasti ovat vastuullisesti toimineetkin ilman viranomaisten nimenomaisia määräyksiä. Tästä tullaan varmastikin myöhemmin käymään jälkipyykit, jotta vastaavaa ei enää tulevaisuudessa tapahdu.

Olemme Suomessa tällä hetkellä ennen näkemättömän kriisin edessä. Juuri tämä on se hetki, kun kaikkien suomalaisten täytyy lyödä viisaat päät yhteen ja pohtia, miten päästä tilanteen yli. Tämä ei ole se hetki, kun alamme laittaa ulkomailla asuvia suomalaisia alempiin kasteihin.

Ulkomailla asuu kaikenlaisia suomalaisia: eläkeläisiä, lapsiperheitä, sinkkuja ja lapsettomia. Työtä tekeviä, yrittäjiä, työttömiä. Jos joku parempaa elämää vaikkapa Aurinkorannikolta löytää, ei se meiltä muilta ole pois. Ja kaikilla – joka ikisellä – on aina oikeus palata kotimaahansa.

Suomalaisia me kaikki olemme. Vastakkainasettelun aika on ohi.

Uusimmat

Fingerpori

comic