Mielipiteet

Vastauksia Konosen kysymyksiin

Kritiikkini kohde oli: Yöpäivystyksen lakkauttamisasiassa ei ollut mitenkään selvitetty esim. sitä, mitä maksaisi jäsenkunnille jatkossa yöpäivystyksen hoitaminen Kanta-Hämeen Keskussairaalassa. Kunnat maksaisivat päivystyslaskun sairaanhoitopiirille. Itse olen selvittänyt kustannusten kehitystä niistä sairaaloista, joista yöpäivystys on lakkautettu. Esim. Uudenkaupungin sairaalan päivystyksen siirto TYKSiin tuotti ison laskun kunnille ja sen lisäksi päivystysasiakkaat joutuivat pitkiin jonoihin TYKSissä.

HYKYn terveydenhuollon kustannusten sopeuttaminen kuntien menoraamiin pitää tehdä karsimalla kaksinkertaiset tutkimukset (Forssan sairaala ja KHS) pois, noudattamalla KHS:n kanssa sovittua anestesialeikkausten sopimusta, tuottamalla lisää lähipalveluja ja myymällä niitä seutumme lähikunnille. Saamme lisää sairaalamme tuloja ja KHS:ää halvempia lähipalveluja. Sairaalamme palveluja pitää kehittää ja lisätä, kuten hoitajatkin ovat viestissään HYKYn hallitukselle kertoneet.

Anestesialeikkausten siirto KHS:ään neuvoteltiin yhteistyössä sairaanhoitopiirin johtaja Hannu Juvosen johdolla. Meillä on hyvä sopimus: ”Leikattavat potilaat tutkitaan ja valmistellaan leikkauksiin sairaalamme kirurgian poliklinikalla. Leikkauksen jälkeen potilas palaa tarvittaessa sairaalaamme jatkohoitoon.”

Tämä sopimuksessa sovittu ei toteudu tällä hetkellä. Päinvastoin työnjako ja kahteen kertaan otetut näytteet (Forssan sairaalassa ja KHS;ssä), kuten luimme asiakkaan kirjoituksesta Forssan Lehdestä torstainakin, tuplaavat kustannuksia. Palvelutuotantomme lisäys sekä leikattujen potilaiden siirto sopimuksen mukaisesti Forssan sairaalaan tarvitsee yöaikaista lääkäripäivystystä. Kaikki hoito, mitä pystymme sairaalassamme antamaan, on tärkeää, se on lähipalvelu ja se säästää kustannuksissa verrattuna KHS:ään.

Forssan sairaala on lääkärien keskuudessa suosittu työpaikka. Yöpäivystyksen lopettaminen näkyy parin vuoden sisällä vaikeutena saada tänne erikoissairaanhoidon lääkäreitä.

HYKYn hallitus on hyväksynyt kokouksessaan 27.5.2019 yksimielisesti erikoissairaanhoidon kehittämissuunnitelman laatimisen. Sitä suunnitelmaa tarvitaan nyt kipeimmin kuin koskaan. Muutoin sairaalamme palvelujen alasajo jatkuu ja Assi -sairaalan valmistuessa meillä ei ole mitään ESH-tason palvelujen sairaalaa täällä, jos siitä päätetään maakuntatasolla.

Puolustammeko seutumme elinvoimaa ja lähipalveluja nyt kun vielä voimme? Minä teen parhaani sairaalamme kehittämiseksi ja sitä kautta lisätulojen ja kustannussäästöjen aikaansaamiseksi. Keskussairaalassa on perustellusti korkeammat kustannukset. Näitä laskelmia tarvitaan päätöstemme perustaksi. Niitä ei nyt ole ollut.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti