Mielipiteet

Vastauksia tuottajalle – Vegaanius ei pelasta maailmaa, ei yksinään, mutta ei sitä tee eläinperäinen ruokatuotantokaan

Kuva: Juhani Salo = JS Juhani Salo = J
Kuva: Juhani Salo = JS Juhani Salo = J

Ammu on elämä monille (FL 26.1.). Jospa kaikki tuotantoon valjastetut eläimet saisivatkin elää kuvailemassasi ympäristössä! Varmasti jokainen kuitenkin tietää, että näin ei ole, vaan surullisia uutisia kaltoin kohtelusta, jopa nälkään ja janoon näännyttämisestä ja tainnuttamatta teurastuksesta on viime aikoinakin kuultu, tällä kertaa lampaiden osalla. Lisäksi vielä sikojen asiatonta kohtelua ruotsalaisella teurastamolla. Eläimiä kohdellaan huonosti, kiusataan ja kidutetaan ympäri maailman, jokaisessa maassa. Omamme ei ole poikkeus.

Se, että kutsut tuotantoeläimiä lemmikeiksi ja työkavereiksi, on paljon käytetty vertaus, joku sanoo heitä myös perheenjäseniksi. Silti heidät lähetetään kuolemaan, kun tarpeeksi kiloja on kertynyt tai maidon tuotanto syystä tai toisesta lakkaa tai kana ei enää muni.

Olet oikeassa siinä, että vegaanius ei pelasta maailmaa, ei yksinään, mutta ei sitä tee eläinperäinen ruokatuotantokaan. Nykyisenlainen ruuan tuotanto kuormittaa ympäristöä liikaa, maailmanlaajuisesti. Lisäksi pitäisi ratkaista liikenteen ja teollisuuden päästöt, jätehuoltokysymykset ja merien käsittämätön muoviongelma ym. saastuminen. Pölyttäjät katoavat ja juomakelpoinen vesi uhkaa loppua. Se, että vilja ja palkokasvit sekä juomakelpoinen vesi kierrätetään karjan kasvatuksen kautta lihaksi ym. eläinperäisiksi tuotteiksi, ei auta asiaa.

Olet oikeassa siinäkin, että ulkoa tulevien elintarvikkeiden kanssa on syytä olla tarkkana. Luomu on niiden osalta parempi valinta, niin kuin myös kotimaisien kohdalla. Mihin nykyään sitten voikaan luottaa.

Ratkaistavia haasteita on niin suunnattomasti, ettei niitä pysty kukaan yksin ratkomaan. Jos niihin ei pian tartuta, ei niitä ratkaise enää mikään.

28.1.Lyhyissä ” Ei ihminen pelkällä vegaaniruualla pitkään elä”: Ruuan tuotanto ei maailmasta lopu, eikä Suomestakaan, vaikka tuotettu ruoka olisikin erilaista ja eri raaka-aineista valmistettua. Muutokset eivät toki tapahdu hetkessä ja ihminen on tunnetusti sopeutuva olento. Mitä vegaaniruualla elämiseen tulee, meitä eläviä esimerkkejä jopa hyvinkin pitkästä elämästä vegaanina on paljon. Tosin myös vegaanisesta ruuasta voi saada hyvinkin epäterveellisen ja yksipuolisen, jos sitä ei koosta oikein.

Lopuksi lukuvinkki kaikille näistä asioista kiinnostuneille. Risto Isomäen Ruoka, ilmasto ja terveys on todella hieno teos. Sieltä löytyy vastaus moniin kysymyksiin.

Uusimmat

Fingerpori

comic