Mielipiteet

Vastaus Eino Järviselle (FL 11.7.): Ajatelmissa ei ollut järkeä eikä realismiakaan vaan maalittamisen tuntua

Monikylä nousee. Kuva: Petri Ojanen / FL
Monikylä nousee. Kuva: Petri Ojanen / FL

Kuntalainen Eino Järvinen kirjoitti sunnuntain lehteen (FL 11.7.) kouluverkkoasiasta sävyyn, mikä sai epäilemään oliko sitä tehty lainkaan vakavissaan vai onko kyse vain lautakunnan perustellun päätöksen savuverhottamisesta demonisoimalla allekirjoittanut. Näin, koska Järvisen ajatuksessa ei ollut ensinnäkään sen paremmin järkeä kuin toiseksi realismiakaan.

Järkeä ei ollut, koska Järvisen pitäisi entisenä valtuutettuna olla selvillä siitä, että Forssan kouluverkon sekä ongelma että säästömahdollisuus on siinä, että luokkien 1-6 opetusryhmiä on lasten määrään nähden liikaa. Samaten on todennettu, ettei pienten yksiköiden lakkauttamisella pystytä optimoimaan sen paremmin ryhmien kokoa kuin määrääkään. Edelleen, sillä miten luokkien 7-9 opetus on järjestetty, ei ole tähän asiaan minkäänlaista vaikutusta sen enempää kuin esiopetuksen järjestämiselläkään.

Realismiakaan ei ollut liiaksi asti, Einokin tietänee että Monikylään rakennetaan parhaillaan yläluokkien tiloja noin 200 oppilaalle ja ettei sen paremmin varhaiskasvatuksen kuin erityisopetuksenkaan tiloista ole tähän asiaan mitään apua.

Yläkouluikäisiä oli päättyneellä lukukaudella liki 470 ja määrä laskee merkittävästi hitaammin kuin alakouluissa, ennen vuotta 2030 ei tulla pääsemään edes alle 300 yläkouluikäisen. Ilman kahta yläkoulua ei millään tulla selviämään lähivuosina. Lyseolta toki tilaa oppilasmäärän siellä viimeisenä vähentyessä jossain vaiheessa vapautuu. Muttei toki em. mittakaavassa enkä muutenkaan jaksa uskoa että lyseolle rakenneltaisiin tulevaisuudessa sen paremmin kotitalous-kuin teknisen työn luokkiakaan enempää kuin lisää kemian luokkiakaan. Yhteen yläkouluun siirtyminen ei myöskään vähentäisi aineenopettajien määrää lyhyellä aikajänteellä juuri ollenkaan jos lainkaan.

Viranhaltijana olen velvoitettukin kestämään arvostelua tiettyyn rajaan saakka, mutten ihan sylkykupiksi kuitenkaan aio taipua tehdessäni työtäni. Alleviivaan vielä kertaalleen sitä, että Järvinen oli viime talousarvion yhteydessä silloisena valtuutettuna velvoittamassa kouluverkkoraporttiin, mikä pyydettiin tammikuun lautakuntaan. On tämän maalittamiselta tuntuvan toiminnan takana sitten Monikyläpäätös, mihin minulla ei ollut päätösvaltaa, tai pettymys vaalitulokseen, rohkenen toivoa, että nämä maalaisjärjenkin vastaiset avaukset jäävät omaan arvoonsa.

Olen myös pahoillani Keskuskoulun oppilaiden puolesta tästä perusteettomasta myrskyn silmään joutumisesta.

Kuten lautakunnan jäsenet lehdessä päätöstä taannoin perustelivat, sen takana on valtavasti selvityksiä lapsivaikutusten arviointiin saakka. Asia etenee nyt kuten sen kunnallishallinossa kuuluu demokraattisesti edetäkin, ja hyvä niin. Toivon viisautta päätöstentekoon ja kaikille tasapuolisesti kykyä ja halua katsoa eteenpäin.

Uusimmat

Fingerpori

comic