Mielipiteet

Vastaus Jyrki Jokiselle

Jyrki Jokinen on hakenut (FL 24.2) äänestäjieni taustaa perussuomalaisina ja samalla provosoinut myös vastaamaan hänelle. Näin siksi, että olen forssalaisen professorin perustaman turkulaisen ”Politiikan tutkimuksen ja sosiologian laitoksen” dosentti, jossa väitöskirjansa hyväksytti myös aikanaan presidenttimme Mauno Koivisto. Jokinen on niin ikään valtiotieteissä väitellyt ja kokoomuksen edustajana vaaleissamme arvioitaan antavana myös tiedeyhteisönsä edustaja.

Ihmistieteet poikkeavat luonnontieteistä ja siellä voidaan käyttää väljempiä tulkintoja ja ns. stokastisia lakeja, toisin kuin väiteltäessä luonnontieteissä. Luonnontieteet ovat eksakti tiede, jossa likimääräiset havainnot ja teoriat veisivät meitä suunnistettaessa ilman karttaa ja kompassia ohi sen päämäärän, joka on ehdoton totuus. Laivat eivät todellakaan seilaa onnella eikä viestejä lähetellä digiaikanamme luottaen kompromisseihin poliitikkojen tapaan pelaten. Tämä pelin politiikan aika on ohi ja kuvaa Jokisen tapaan mennyttä maailmaa myös valtiotieteissämme.

Takavuosina Kari Suomalainen kuvasi puolueemme stereotyyppeinä Jyrki Jokisen tapaan. Kokoomus kuvattiin lihavana liperikaulaisena pappina kypärä päänsä suojana. Se oli aikaa, jolloin väittelin Oulun yliopistossa luonnontieteissä ja tuolloin meitä oli Suomessa vajaa 70 väitellyttä. Tänään heitä on liki 2000, jolloin suomalaisten yleissivistys ja koulutus on valtavasti muuttunut noista ajoistamme. Ihmisiä ei voi luokitella tavalla, joka on Jokisen valitsema menneen maailman koulukunnan edustajanamme. Se menee komiikan puolelle.

Kun perussuomalaisia edeltänyt SMP syntyi Pieksämäellä vuonna 1959, olin siellä mukana lapsena lausuen runoja. Mukana puoluetta synnyttämässä oli lähinnä Karjalasta evakkona tulleita keski-ikäisiä miehiä ja tuon ajan unohdettuja pienviljelijöitämme. Tänään perussuomalaisten äänestäjät voin testata vaikkapa vaalikoneisiin vastaamalla. Edellisten vaalien alla tätä testasin ja Hämeessä ja myös Forssassa kokoomuslaisia äänestämään ohjaavilla vastauksilla olisi Oulun seudulla, Pohjois-Pohjanmaalla, joutunut valitsemaan demarin ehdokkaakseni. Ero ei ole kuitenkaan suuri. Tervaporvarit ovat kuitenkin eri asia kuin Forssassa tai Lahdessa löytyvät äänestäjät ja heidän lapsensa kokoomuslaisina. Sama pätee myös muihin puolueisiimme. Vaihtelua löytyy niin maan sisällä kuin hakien henkilöä, jota äänestät. Omat äänestäjäni ovat poikkeuksellisen usein lukemista harrastavia fiksuja naisia, toisin kuin keskimäärin Suomessa tai Hämeessä.

Stereotyyppien hakeminen on yksilöllisyyttä ja ihmisten omaa koulutusta ja harkintaa väheksyvää poliittista, oman aikamme ikäväksi luonnehdittua trollausta, vihapuhetta ruokkivaa. Kun perussuomalaiset joutuvat sellaisen kohteeksi medioissamme yhtenään, silloin meillä on onneksi salainen ja valintamme suojaava äänestyskoppi, jossa voimme antaa äänemme suomalaiseen pragmaattiseen ja korporaatioita sekä pelin politiikkaa halveksivaan tapaamme.

Tieteessä ja suomalaisessa pragmatismissa ei tehdä kompromisseja, toisin kuin Jokinen väittää, ja sama pätee kristilliseen moraaliin ja normistoommekin. Meillä on oikeus vaatia puolueiltamme sitä samaa, mitä maailmankuvamme Suomessa asuen edellyttääkin. Siinä yksikin riskin otto ja olemme talvella viimeisen kerran avannossa. Se on myös taustalla jätettäessä vanhan liiton puolue ja äänestettäessä perussuomalaisia, täysin riippumatta siitä, millaisia kuvauksia heistä medioissamme annetaan tai meitä ihmisinä väheksytään.

Matti Luostarinen fil.tri, val.tri (ps.)

Uusimmat

Fingerpori

comic