Mielipiteet

Vastaus Talsoilan vanhempainyhdistykselle – Tulevaisuudessa kyse ei ole tahtotilasta, vaan laskevat euromäärät on pystyttävä kaapimaan kasaan tavalla tai toisella

Monikylän talokuvioinen julkisivu. Kuva: Tapio Tuomela / FL
Monikylä kohoaa parhaillaan Tölön koulun vieressä olevalle tontille. Sille valitaan nimi kaikille avoimessa kilpailussa, johon voi jättää ehdotuksia 30. syyskuuta asti. Arkistokuva. Kuva: Tapio Tuomela / FL

Tiistain 6.7. lehdessä Talsoilan vanhempainyhdistys arvosteli voimakkaasti sivistys- ja tulevaisuuslautakunnan enemmistöpäätöstä koskien kaupunkimme kouluverkkoa. Yhtenä pontimena oli allekirjoittaneeseen kohdistunut syytös virheellisestä valmistelusta asian yhteydessä ja katsonkin velvollisuudekseni vastata tekstiin perusopetuksen osalta. Varhaiskasvatuspäällikkö Tiina Kemppainen toi lautakunnassa esiin esiopetuksen järjestämiseen vaikuttavat seikat hyvinkin kattavasti.

Tehtäviini aluerehtorina on jo vuosikymmenen kuulunut oppilasvirrat eli olla jatkuvasti selvillä siitä, paljonko ja missä päin Forssaa lapsia on koulussa ja kouluun tulossa. Nyt kouluverkkoraporttiin laskelmia tehtiin ensin vuoteen 2022 ja sitten vuoteen 2023. Tällöin kaikki koulussa olevat lapset ovat siis jo nyt osoitteineen olemassa ja hyvin suurelta osin koulussakin, eli ennustearvoa jää äärimmäisen vähän jos ollenkaan.

Mitä vaihtoehtoihin perusopetuksessa tulee, niin Keskuskoulun ja Vieremän alaluokkien sulkeminen on jo käytännössä todettu vaikutuksiltaan olemattomiksi. Laskematta on Koijärven vaihtoehto, mikä tuottaisi vielä huonomman tuloksen taloudellisesti koulukuljetusten johdosta ja olisi muutenkin kohtuuton, sekä Heikan sulkeminen, mikä on koulun ja oppilaiden sijainnin kannalta mahdoton toteuttaa. Yhden yläkoulun malli oli tosiaan 2018/19 vuodenvaihteessa valtuustossa saakka Monikylän hintalapun laskemiseksi sisältäen luokkien 7-9 opetuksen järjestämisen Keskuskoululla.

Valtuusto päätti selvällä enemmistöllä pysyä nykyisen yhtenäiskouluperiaatteen takana (luokat 1-9 samassa koulussa), mikä noudattaakin valtakunnallista suuntausta. Päinvastainen ajatus keskittää yläluokat Monikylään keskeyttäisi nykyisen rakennusprosessin ja nostaisi Monikylän hintaa merkittävästi. Tämä johtuu yläkoulun erikoisluokkien (käsityöt, fysiikka-kemiat, kotitalousluokat jne) korkeista kustannuksista.

Kuten päätöksen yhteydessä uutisoitiin, laskevan oppilasmäärän mukana laskevat valtionosuudet, valtuustokauden loppuun mennessä 1,1 miljoonaa euroa. Kyse ei siis ole kertaerästä vaan vuosittaisesta säästötarpeesta. Ennen vuotta 2025 se on hieman vähemmän, sen jälkeen vieläkin enemmän, mikäli kouluverkko jatkaa nykyisellään.

Kouluverkkoraporttihan tehtiin päättäjien ja Pärjäävä Forssa2 -strategian velvoittamina ennakoiden muutoinkin kiristyvää kuntataloutta säästämistarpeineen ilman oppilasmäärän laskuakin. Eli tulevaisuudessa kyse Forssan kuntataloudessa ei ole tahtotilasta, vaan em. euromäärät on pystyttävä kaapimaan kasaan tavalla tai toisella. Kukaan uusistakaan valtuutetuista tuskin haluaa ajaa kotikylää valtion syliin ajautuvaksi kriisikunnaksi. Toistan jälleen, etten toivo kouluverkon kustannusten kaatuvan esimerkiksi Vesihelmen tai vanhuspalvelujen kontolle.

Olen samaa mieltä siitä, että toivon uusien päättäjien tekevän päätöksiä, joilla jokainen kouluihin riittävä euro kohdistetaan siihen mihin kuuluukin – kaikista forssalaisista lapsista välittämiseen.

Terveisin ja mukavaa kesää toivotellen

Uusimmat

Fingerpori

comic