Mielipiteet

Vastaus Tarja Niemiselle

FL:ssä 12.1.18 esitettiin kysymyksiä hyvinvointikuntayhtymän tilanteesta. Eduskunnan päättämät terveydenhuoltolain muutokset ovat lopettamassa sairaalamme leikkaustoiminnan, ei tuleva maakunta, tai se, että emme tehneet yhteisyritystä. Toimintaympäristö muuttui yhteisyrityksen pitkän hankintaprosessin aikana, sillä mm. julkisten palveluiden yhtiöittämispakko poistui.

Tässä tilanteessa seutukunnan valtuustot päättivät demokraattisesti enemmistöpäätöksillä, että vakuutuspohjaiseen koko terveydenhuollon ulkoistukseen ei ole järkevää lähteä. Riskit, jotka liittyivät palveluiden saatavuuteen, talouteen sekä työntekijöiden asemaan, olivat liian suuret. Lisäksi tiedettiin, että valitusprosessit eri oikeusasteisiin olisivat vieneet jopa vuosia ja estäneet yhteisyrityksen toiminnan käynnistymisen. Eli joka tapauksessa olisimme tällä hetkellä tässä tilanteessa, jossa olemme.

Kun uusi yhtymähallitus aloitti toimintansa, oli sillä käsissään yli miljoonalla ylittyvä talousarvio vuodelle 2017 ja valtavat säästöpaineet vuodelle 2018. Miten yhteisyritys, jonka voittotavoite oli 4–10% vuodessa, olisi tämän ratkaissut ilman, että se olisi näkynyt henkilöstöön tai palveluihin kohdistuneina muutoksina? 

Keskusteluissa ja provokatiivisissa kirjoituksissa sekoittuvat sujuvasti säästötoimenpiteet, lakiuudistuksesta johtuvat toiminnan muutokset sekä normaalit muutokset: jos erikoislääkäri vaihtaa työpaikkaa, voi se tarkoittaa jonkun palvelun puuttumista hetkellisesti. Näitä tilanteita ei voi aina estää eivätkä ne sinällään johdu lain edellyttämistä muutoksista.

Kärjistyneissä kirjoituksissa puhutaan tarkoitushakuisesti sairaalan lakkauttamisesta ja alasajosta. Viranhaltijat ja luottamushenkilöt tekevät tällä hetkellä hartiavoimin työtä sen puolesta, että Forssan seutukunnan asukkaille olisi jatkossakin tarjolla laadukkaat sosiaali -ja terveyspalvelut, sekä ammattitaitoiselle henkilöstölle työtä. Toimiva johto tarvitseekin nyt työrauhan, jotta tästä vaativasta tilanteesta selvitään parhaalla mahdollisella tavalla. 

Muutoksiin on jouduttu sopeutumaan aikaisemminkin; synnytys- ja lastenosaston toiminta on lakkautettu, huumekatkaisuhoito lopetettu, akuuttipsykiatrian osasto on lopetettu ja leikkaukset ovat vähentyneet viimeisten vuosien aikana n. tuhannella vuodessa. Nämä kaikki ovat tapahtuneet ennen kuntavaaleja ja nykyistä yhtymähallitusta. Huolimatta näistä muutoksista, sosiaali– ja terveyspalvelumme eivät ole rapautuneet vaan niitä on jatkuvasti kehitetty muuttuneessa tilanteessa. Tavoitteena on jatkossakin se, että seutukunnan asukkaita voidaan palvella mahdollisimman hyvin. 

Kaisa LepolaKaupunginhallituksen pj.FSHKY:n yhtymähallituksen pj.

Lisää kommentti

Jätä tästä kommenttisi

Uusimmat

Fingerpori

comic