Mielipiteet

Vastikkeettomalle perustulolle kyllä, kunhan asumistuki romukoppaan

Vaalikoneisiin vastaillessani olen sanonut kyllä vastikkeettomalle perustulolle. Se vapauttaisi tekemään, yrittämään ja toimimaan ilman tilitysvelvollisuutta erinäisille byrokraateille, ja tietysti vähentäisi niiden tarvetta ja korjaisi monta kannustinloukkua tästä maasta.

 

Koska perustulo on kallis, ajattelen sen niin, että perustulo on se, millä sitten on pärjättävä ilman muita tukia. Tämä tarkoittaisi siis mm. asumistukijärjestelmän heittämistä romukoppaan. Minulle on ihan ok, jos joku tahtoo olla elämäntapatyötön, kunhan on sitä sitten sillä vaikkapa 600 euron perustulolla ilman muita tukia ja sellaisessa paikassa, missä tuolla rahalla elää ja asua. Nykyisten tukien päälle perustulojärjestelmää ei ole varaa rakentaa.

Asumistuki vääristää vuokrien hintoja ja mahdollisuuksia palkatun työn vastaan ottamiseen. Juuri tämän vuoksi kasvanut työllisyysluku kohdentuu pääkaupunkiseudun ulkopuolelle -pääkaupunkiseudulla tilanne oli sairas jo 90-luvulla ja sairastunut siitä eteenpäin.

 

Asumistuki pitää vuokrat niin korkeina, ettei kenenkään tavallisilla palkkatuloilla elävän ihmisen ole mahdollista niitä vuokria maksaa. Työssäkäyvätkin siis saavat asumistukea, joka pitää vuokrat keinotekoisesti korkeina, ja kaiken huippuina sen verovaroista kustannettavan asumistuen ja ylikorkean vuokran tulot kotiutuvat ay-liikkeelle, joka omistaa mittavasti vuokra-asuntoja ja heidän lisäkseen yksityisille asuntosijoittajille. Jälkimmäiset eivät sentään tuottojaan ohjaa miljoonakaupalla yhden puolueen vaalityöhön, ensimmäinen niin tekee.

Kun yritystukia vaaditaan aina karsittaviksi, minä vaadin asumistukea lopetettavaksi, jotta keinotekoinen vuokrien korkeana pitäminen loppuisi. Siinä samassa massiivinen tulonsiirto veronmaksajilta ay-liikkeen omistamille vuokratuloyhtiöille loppuu, mutta eikös vasemmistokin kovaa vaadi tämänkaltaisten tukien ja tulonsiirtojen ohjaamista hyväosaisille lopetettaviksi?

 

Heli Lehtilä
Kansanedustajaehdokas (kesk.)
Loppi

Fingerpori

comic

Näkoislehti