Mielipiteet

Vastuu jää usein lukijalle – Ongelma Tammelan kohdalla on pula nykyaikaisista koululaitteista ja välineistä

Kuva: Lassi Puhtimäki / FL
Kuva: Lassi Puhtimäki / FL

Kiitos Päivi Sotka palautteestasi Forssan Lehdessä 9.6. Yritin tuoda kirjoituksessani 4.6. esille, ettei meillä Tammelassa ole ollut tarpeeksi resursseja panostaa niihin vaihtoehtoisiin oppimisympäristöihin, joihin Ops 2016 edellyttää. Perustin mielipiteeni digitaalisuudesta niihin havaintoihin, joita olen tehnyt seuratessani opetusta huoltajan roolissa. Kuluneen poikkeusvuoden digitekniikan haltuunotto ei oikeastaan kerro digiloikasta, vaan enemmänkin selviytymisestä poikkeusoloissa.

Arvostan suuresti opettajien tekemää työtä tänä poikkeusaikana ja uusien ohjelmien käyttöön ottamista. Mutta se ei ole ihan sitä, mitä tällä opetussuunnitelman uudistuksella on haettu. Opsin tavoitteeksi asetettiin, että oppilaat opetetaan käyttämään digilaitteita tiedonhallinnassa sekä tutustumaan luovasti niiden hyödyntämiseen.

Ongelma Tammelan kohdalla on pula nykyaikaisista laitteista ja välineistä. Näihin tarvitsemme rahaa. Pidän näihin panostamista tärkeänä, jotta nuoret saisivat niitä tietoja ja taitoja, joita sitten tarvitsevat, kun siirtyvät toisen asteen opintoihin. Se miten tämä kaikki liittyy koulukeskusteluun, on raha. Jos käytämme sen vain yksiin seiniin, ei muuhun valitettavasti taida jäädä rahaa. Minua on usein viimeisen valtuustokauden aikana muistutettu, että talous sakkaa ja Tammelan valuminen jopa kriisikunnaksi on lähellä.

Yhtälö, joka tästä syntyy, ei minulle täysin aukea. Jos meillä ei nyt ole rahaa elämiseen, miten sitä voi yhtäkkiä olla suuren velan maksuun, kun nytkin näyttää haastavalta? Kunnanjohtaja kyllä esitti (FL 29.5.), että uuden koulun rakentamisen myötä palveluverkko voidaan Tammelassa pitää samana kuin nyt. En ymmärrä, miten voimme pitää palveluista huolta, jos nytkään emme kunnolla voi. Tulevaisuudessa meillä on näiden aiempien ongelmien lisäksi se suuri velka, joka pitää maksaa takaisin.

Viittasit myös Mustialan opiskelijoiden digitaitoihin, mitä mahdoit niillä tarkoittaa? Mielestäni minä en niihin kantaa kirjoituksessa ottanut, kun en kyseisen paikan toiminnasta tai opiskelijoiden taidoista tiedä. Kuten tästä esimerkistä huomaamme, vanhoihin stereotyyppisiin ajattelumaailmoihin takertuminen voi aiheuttaa ikäviä ja vääriä tulkintoja. Siksi on tärkeää, että nuorille annettaisiin mahdollisuus myös siihen maailmaan, joka odottaa Tammelan ulkopuolella.

Uusimmat

Fingerpori

comic