Mielipiteet

Vastuullinen mökkiläinen ei levitä virusta

Viime aikoina on kesämökkiläisiä käsitelty eri medioissa ja julkisessa keskustelussa hyvin syyllistävällä tavalla. Nyt kun Uudenmaan eristys päättyi, pelätään, että mökkiläiset sankoin joukoin ryntäävät holtittomasti mökeilleen ja tuovat viruksia tullessaan. Paikallisia pelotellaan, että mökkiläiset vievät sairastuessaan heidän niukat sairaalapaikkansa.

Enemmistö tämän päivän mökkiläisistä on ikänsä puolesta ”suojelukohteita”, riskiryhmäläisiä. He ovat hallituksen ohjeiden mukaisesti olleet kotonaan eristyksissä jo useita viikkoja, heidän puolestaan on käyty kaupassa ja muilla asioilla. He ovat kiltisti noudattaneet poliisiylijohtajan käskyä ”pysykää kotona ja välttäkää lähikontakteja”. Ainakin kahden hengen kodissa se on ollut helppoa, vaikkakaan ei kovin mukavaa.

Mökkiläiset ovat oppineet tähänastisen epidemian aikana omilla kotikulmillaan toimimaan vastuullisesti ja kanssaihmiset huomioiden valtiovallan ohjeita noudattaen. He ymmärtävät pitää etäisyyttä ja osaavat tilata ja maksaa kauppatavaransa netistä. Heidän saapumistaan mökkipaikkakunnalle ei tarvitse pelätä. Joitakin mökkiläisiä on jo mökeillään ollutkin toista kuukautta koronaa piilossa. Kaikki on mennyt suunnitelman mukaisesti eikä mökkipaikkakunnan ulkopuolella ole tarvinnut käydä.

Tammelan mökkiläiset ovat ympäri Etelä-Suomea. Valtaosa on Uudenmaan ja Forssan alueelta. Jos mökkiläinen mökillään kuitenkin tuntisi flunssan oireita, on oikea toimenpide hypätä autoon ja ajaa kotiin sairastamaan. Alkuoireiden jälkeen voi osalla sairastuneista tilanne pahentua niin, että on otettava yhteyttä oman kunnan terveyskeskukseen. Mahdollisten koronaoireiden alettua ehtii siis hyvin siirtyä vakituiseen kotiinsa sairastamaan eikä ketään muuta ihmistä tarvitse kotimatkalla kohdata.

Hallitus on suositellut, ettei mökeille juuri nyt mentäisi. Mökille menemiseen on kuitenkin monia hyviä syitä. On tarkasteltava talven jäljiltä ulkoalueiden kunto ja aloitettava mökin jokavuotinen kevätkunnostus. Mutta voisiko aloitusta näissä oloissa kuitenkin vähän viivyttää ja seurata miten koronatilanne kehittyy? Sekä vakio- että kesäasukkaat toivovat pääsevänsä jossakin vaiheessa nauttimaan Tammelan kesästä. Meidän kaikkien on syytä olla varovaisia ja vastuullisia. Näin epidemia saadaan yhteisesti ohjeita ja määräyksiä noudattaen nopeammin päättymään.

Valitettavasti Tammelan kunta ja Tammelan vapaa-ajan asukkaat ry ovat joutuneet koronaepidemian vuoksi tältä vuodelta peruttamaan joka vuotisen kesäasukaspäivän. Toivottavasti voimme taas ensi vuonna jatkaa perinnettä.

Uusimmat

Fingerpori

comic