Mielipiteet

Vauvarahalla hyvä viesti perheille

Tammi–syyskuussa lapsia syntyi 2000 vähemmän kuin viime vuonna tähän aikaan. Syntyvyys oli pienempi kuin minään vuonna vuoden 1900 jälkeen. Koko vuoden syntyvyys jää historiallisen alhaiseksi.

Pitkään jatkuneesta alhaisesta syntyvyydestä johtuen ikärakenne on vinoutunut ja aiheuttaa vuosikymmeniksi pahenevan epätasapainon julkiseen talouteen. Suomalaiset haaveilevat suuremmista perheistä kuin he todellisuudessa saavat.

Perhemyönteisen yhteiskunnan luomisessa tarvitaan pitkäjänteistä perhepolitiikkaa. Perhe-elämän, työn ja opiskelun yhteensovittamista on helpottava. Silläkin olisi vaikutusta, että naiset saisivat tukea myönteiseen päätökseen lapsen vastaanottamisesta silloinkin, kun raskaus on yllättävä. On kestämätöntä, että vuosittain tehdään yli 9000 raskaudenkeskeytystä sosiaalisin perustein.

Hallitus on tällä kaudella tehnyt lukuisia lapsiperheiden toimeentuloon vaikuttavia sosiaalietuuksien leikkauksia ja indeksijäädytyksiä. Alhaisen syntyvyyden nostamiseksi tarvitaan myönteinen poliittinen signaali ja yhteiskunnan asennemuutos.

Eduskuntaryhmämme ehdottaa muiden perhetukien vahvistamisen lisäksi ensi vuoden budjettiin jokaiselle syntyvälle lapselle 1000 euron vauvarahaa.

Keskustelu perhevapaajärjestelmän uudistamisesta kiihtyy eduskuntavaalien lähestyessä. Kotihoidontuki mahdollistaa erilaiset työajat ja hoitajat isovanhemmista perheen ulkopuolelta palkattuun apuun. Sen sijaan kiintiömallit johtaisivat vanhempien työnteon ja hoitovastuun lisäsääntelyyn sekä satojen miljoonien lisäkustannuksiin.

Perheiden valinnanvapaus ja lapsen etu ovat tärkeimmät perustelut alle kolmevuotiaiden lasten oikeudelle kotihoidontukeen. Kolmen ikävuoden raja on perusteltu niin kehityspsykologian kuin infektioriskien näkökulmasta.

Kunnallinen päivähoitopaikka maksaa yhteiskunnalle yli kaksi kertaa enemmän kuin kotihoidontuki. Pienten lasten kotihoito tulee nähdä arvokkaana työnä ja investointina tulevaisuuteen.

Suomalaista laadukasta varhaiskasvatusta ja päivähoitoa on samalla kehitettävä lapsiryhmiä pienentämällä.

Päivi RäsänenKansanedustaja, lääkäri

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic