Mielipiteet

Velkaa, vai ei?

Ennen kun kirjoitan mielipiteeni forssalaisten haaveileman monitoimikeskuksen rakentamisesta, niin olisiko sopivaa muistella vanhoja aikoja, jolloin tavalliset ihmiset rakensivat kotejaan?

Finlaysonin tehtaalle rakennettiin 1950-luvun vaihteessa uusi kutomo, jossa nykyisin toimii K-Citymarket. Yhtiöllä ei ollut riittävästi rahaa, vaan otti paljon lainaa. Uusi tehdas tuotti hyvin ja velat tuli pian maksettua. Samaan aikaan työläiset luottivat, että työ tehtaalla jatkuu ja monen haaveena oli rakentaa oma talo. Lainaa sai pankeista korkealla korolla, jos vain oli hyvät maksukykyiset takaajat. Käyttöön tuli aravalainat ja jos olit kunnon työläinen, sinulla oli puoliso ja lapsia ja asiasi muuten kunnossa, niin yhtiö toimi lainan alkuaajan takaajana.

Eri puolille Forssaa, varsinkin yhtiön maille, (malliesimerkkinä Korkeavahan alue, joka myi tontteja kohtuullisella hinnalla), alkoi nousta koteja, joiden omistajapariskunnilla luultavasti kaikilla oli lainaa. Otin rahoituksista selkoa, keneltä vain kehtasin kautta rantain kysellä. Vastausten perusteella uskalsimme mekin ottaa lainaa. Meillä kävi tuuria, että tontti löytyi ihan koulun vierestä, että lapsillamme oli lyhyt matka kouluun.

Nyt Forssan on tehtävä vaikea päätös lainavaroin rakennettavan monitoimitalon rakentamisesta. Tietenkin päättäjät jakaantuvat ainakin kahteen leiriin ja siinä välissä heiluu myös epäilijöitä, jotka arvelevat, että heidän vetkuttelunsa tuo heille lisäpisteitä.

Kun tehdään, niin kannattaa tehdä hyvä koulu pitkäaikaiseen käyttöön, sillä vaikka itse emme tulevaa aikaa näe, niin tiedän ihan varmaksi, että vielä kymmenien vuosien päästä lapsia, ja vähän isompiakin opetetaan kouluissa.

Olen vuodesta 1953 alkaen seurannut Forssan asioiden päättämisiä ja aikoinaan ollut siellä päätöksen teossa enemmän, tai vähemmän näkyvissä itsekin mukana. Vaikka päättäjät ovat välillä joidenkin päätösten takia olleet melkein tukkanuottasilla, on asioista aina saatu tehtyä päätös.

– Vaikka asiat riitelee, ei ihmisten silti tarvitse riidellä, oli valtuustossa pitkään istuneen Veikko Sundin usein toistama totuus. Aina on Forssan taloutta hoidettu hyvin. Kaikki velat on maksettu suunnitellusti määräaikojen puitteissa. Korkokanta on alhainen, joten nyt pitää ottaa pitkäaikaista velkaa pienellä korolla.

Rohkaisen päättäjiä tekemään päätöksen ilman suuria jälkeenpäin harmittavia riitoja aiheuttavia vetkutteluja ja kinasteluja. Vain kunnollisesti tehdyllä hyvällä päätöksellä estetään Forssaa joutumasta tulossa olevan “takapajula”-nimisen tittelin kantajaksi.

Erkki Kaakinen


Uusimmat

Fingerpori

comic